Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Minister Lintilä: Fabriken för batterimaterial i Harjavalta innebär ett stort steg framåt för Finlands batterikluster

Arbets- och näringsministeriet
22.10.2018 14.02 | Publicerad på svenska 22.10.2018 kl. 16.48
Pressmeddelande

Den stora kemikoncernen BASF har beslutat att placera sin första fabrik för tillverkning av material för batterier i Harjavalta.

– Vårt långsiktiga arbete för att utveckla ett batterikluster i Finland börjar nu ge resultat. BASF:s investering är ett konkret exempel på hur batteribranschen kan ge Finland framgång. Vi fortsätter aktivt vårt arbete för att göra Finland till ett ledande batteriklusterland i Europa, kommenterar näringsminister Mika Lintilä beslutet.

– Klimatförändringen medför en brytningstid som samtidigt innebär en stor möjlighet för näringslivet i Finland. Elektrifieringen av trafiken gör att det finns en väldig potential för Finland i batteritillverkningens värdekedja, både inom förädling av råmaterial och inom utveckling av batterier och tillämpningar, fortsätter minister Lintilä.

Tack vare BASF:s investering i Harjavalta ökar förädlingsgraden i den finländska metallförädlingen och Finland blir en allt mer integrerad del i de internationella ekosystemen för elfordon.

BASF:s investering har en kännbar betydelse även i initiativet European Battery Alliance, som stöds av Europeiska kommissionen och främjar Europas industriella bas i elektrifieringen av trafiken/världen.

– Finska staten är för sin del beredd att främja utvecklingen av den finländska batteritillverkningens värdekedja och att driva fram satsningar på den, när det gäller såväl forskning och produktutveckling, företags verksamhetsbetingelser som investeringar, understryker minister Lintilä.

Läs även arbets- och näringsministeriets pressmeddelande om utvecklande av ett batterikluster

Ytterligare upplysningar:

Jukka Ihanus, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 463 9929

Petri Peltonen, understatssekreterare, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 62663

Tillbaka till toppen