Hoppa till innehåll

Konferensen Smart Regions: europeiska regioner söker tillväxt utifrån sina egna styrkor

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 31.5.2017 12.28 | Publicerad på svenska 31.5.2017 kl. 13.30
Pressmeddelande

Den 1–2 juni ordnar Europeiska kommissionen och arbets- och näringsministeriet konferensen Smart Regions om innovationspolitik i mässcentret i Helsingfors. I konferensen deltar 850 företagare, innovatörer och tjänstemän från hela Europa.

Konferensen ger aktörer och finansiärer inom smart specialisering en möjlighet att skapa nätverk och partnerskap t.ex. inom områdena energi, digitalisering och marinindustri. Konferensen för fram nya perspektiv på skapande av tillväxt och arbetstillfällen i Europa. Smart specialisering är ett centralt tema i EU:s sammanhållningspolitik, och kommissionen utfärdar ett nytt meddelande om ämnet vid konferensen.

Smart specialisering är ett koncept inom regional innovationspolitik. Enligt detta koncept bör länder och regioner identifiera och välja egna styrkeområden som framtida satsningar och investeringar ska riktas till. EU:s strukturfondsprogram för 2014–2020 bygger på konceptet smart specialisering, och även i EU:s forskningsprogram Horisont 2020 läggs det stor vikt vid smart specialisering.

Vid öppnandet av konferensen den 1 juni kl. 9.00 talar kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen, EU:s kommissionär med ansvar för regionalpolitik Corina Creţu, näringsminister Mika Lintilä och ordföranden för Europeiska regionkommittén Markku Markkula. Konferensen sänds på nätet.

Konferensens webbplats

Konferensen Smart Regions ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum.

Ytterligare upplysningar:
Kaisa-Leena Lintilä, regionutvecklingsdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 5064 935

Tillbaka till toppen