Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Tiilikainen inviger Fortums första laddningsstation för elfordon i Indien

Arbets- och näringsministeriet
4.10.2017 17.08
Pressmeddelande

Fortum Abp:s första laddningsstation för elfordon invigdes den 4 oktober 2017 i New Delhi. Vid invigningen närvarade också bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen, som just nu befinner sig på en Team Finland-resa i Indien.

– Jag är glad över att finska företags bästa tekniska kunnande och hållbara lösningar på detta sätt kan exporteras även till Indien. Indien är en av de snabbast växande ekonomierna i världen. Den snabba tillväxten medför utmaningar med tanke på miljön, men samtidigt öppnar den upp stora möjligheter.

– Jag ser här en utmärkt möjlighet att använda finska företags tekniska kunnande för att stödja hållbar tillväxt inom Indiens ekonomi och energisektor, säger minister Tiilikainen.

Fortum och bolaget NBCC, som lyder under Indiens ministerium för stadsutveckling, undertecknade i dag ett samförståndsavtal enligt vilket Fortum deltar i planering och genomförande av projekt som gäller laddningssystem för elfordon i Indien. Avsikten är att det under de följande 12–18 månaderna ska öppnas 150 motsvarande laddningsstationer i Indien.

På sin Indienresa har minister Tiilikainen med sig en företagsdelegation bestående av representanter för 21 företag inom energi-, miljöteknik-, bioekonomi-, cleantechbranschen och andra tekniska branscher. Företagen har under ministerns ledning deltagit i bland annat två företagsseminarier ordnade av den indiska handelskammarorganisationen FICCI i städerna Lucknow och New Delhi.

Under resan förevisar Finland särskilt sitt kunnande inom energisektorn, bl.a. i fråga om teknik för förnybar energi, cirkulär ekonomi, smarta elnät, intelligenta transportsystem, laddningssystem, smarta städer samt energiutvinning ur och återvinning av avfall.

Under resan träffar minister Tiilikainen flera ministrar från den indiska regeringen och delstaten Uttar Pradeshs delstatsregering som ansvarar för motsvarande frågor som minister Tiilikainen.

Ytterligare upplysningar:
Ismo Tiainen, direktör för förvaltning och internationella ärenden, miljöministeriet, tfn +358 40 504 7494
Arto Räty, direktör, Fortum, tfn +358 50 411 7384 (ledare för företagsdelegationen, laddningsstationer)
Petri Peltonen, understatssekreterare, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 626 63
Mikko Pötsönen, ambassadråd, Finlands ambassad i New Delhi, tfn +91 11 4149 7500
Mauri Vieru, kommunikationsexpert, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 431 6519

Kimmo Tiilikainen
Tillbaka till toppen