Hoppa till innehåll
Media

EU-ministrar diskuterar kommissionens rekommendationer för att stimulera turismen i coronaläget

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 19.5.2020 9.41 | Publicerad på svenska 19.5.2020 kl. 12.27
Pressmeddelande
EU-ministrar i en videokonferens
Foto: EU

EU:s ministrar med ansvar för turism sammanträder onsdagen den 20 maj till en videokonferens för att behandla Europeiska kommissionens åtgärdspaket som syftar till att gradvis och säkert starta turismen och trafiken i coronaläget. Finland representeras vid mötet av näringsminister Mika Lintiläs statssekreterare Kimmo Tiilikainen.

Europeiska kommissionen offentliggjorde den 13 maj en övergripande strategi för att stimulera den europeiska turismen, en gemensam strategi för att återställa den fria rörligheten och kriterier för en säker och stegvis återhämtning av turismen. Kommissionens meddelande innehåller riktlinjer och rekommendationer som gör det möjligt för EU:s medlemsstater att gradvis avskaffa turistrestriktioner och öppna turistföretagens verksamhet om hälsosituationen tillåter det.

EU-ministrarnas möte ger EU-medlemsstaterna möjlighet att utbyta åsikter om åtgärdspaketet för turismen. Meddelandet skapar en grund för undanröjande av begränsningar och för återställande av närings- och arbetslivet och det sociala livet i enlighet med epidemiologiska kriterier och folkhälsokriterier.

Det inofficiella mötet för ministrarna med ansvar för turism ordnas på initiativ av EU:s ordförandeland Kroatien. EU:s ministrar för turism sammanträdde senast till ett inofficiellt möte den 27 april 2020.

Ytterligare upplysningar:

Nina Alatalo, näringsministerns tjänstemannamedarbetare (EU-ärenden), arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7171
Ida Müller, sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7033

Tillbaka till toppen