Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Ministeri Lindström: Työttömyys maksaa liikaa yhteiskunnalle

Työ- ja elinkeinoministeriö
21.1.2019 10.47
Tiedote

– Työttömyys maksaa liikaa yhteiskunnalle. Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään vuosittain. Ei, vaikka viime vuosina työvoiman vahvistunut kysyntä ja aktivointitoimet ovat vähentäneet työttömien määrää selvästi, sanoo työministeri Jari Lindström.

Ministeri Jari Lindström haluaa nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun työttömyyden mittavat kustannukset. Työttömyyden laajat kustannukset vuonna 2016 olivat Suomessa 10,8 miljardia euroa. Tästä verotulojen ja työttömyysvakuutusmaksujen menetys oli 4,1 miljardia. Ministeri Lindström muistuttaa, ettei talouden nykyinen korkeasuhdanne säily loputtomiin. Siksikin työttömyyden aiheuttamia kustannuksia tulisi pystyä pienentämään.

Yhden työttömän työllistyminen kokoaikatöihin säästäisi keskimäärin noin 7 000 euroa vuosittaisissa työttömyysetuusmaksuissa. - Tehokas työnvälitys ja oikea-aikaiset, yksilöllisesti toimivat palvelut ovat keskeisiä työttömyyden vähentämisessä, mutta vaikuttavat myös työttömyyden jälkeisin tuloihin. TE-palvelut ovat onnistuneet vastaamaan tähän haasteeseen viime vuosina hyvin, toteaa ministeri Lindström.

– Erityisesti työllistäminen palkkatuella yksityiselle sektorille, oppisopimuskoulutus ja ammatillinen koulutus vaikuttavat myönteisesti sekä työllistymiseen että tuloihin kolmen vuoden seurantajakson aikana, luettelee työministeri työllistämistoimista tehokkaimpia.

Yhdenkin pitkäaikaistyöttömyydestä työllistyvän säästö yhteiskunnalle 11 000 euroa, vaikka pitkäaikaistyöttömille kohdennetun palkkatuen kustannukset ovat keskimääräistä korkeammat, ja pitkäaikaistyöttömien työllistymisen todennäköisyys avoimille työmarkkinoille keskimääräistä vähäisempää.

– Pitkäaikaistyöttömien kohdalla polku lähemmäs työmarkkinoita ja osallisuus yhteiskunnassa ovat myös arvokkaita sinänsä, vaikkeivat ne taloudellisesti tule heti näkyviksi. Hallituksen toimet työmarkkinoilla taas ovat johtaneet pitkäaikaistyöttömyyden laskuun viime vuosina ja se on realisoitunut yhteiskunnalle taloudellisesti, sanoo ministeri.

Työministerin kommentoimat tulokset ilmenevät Työttömyyden laajat kustannukset -raportista, joka julkistettiin 21.1.2019. Tutkimushankkeen on toteuttanut PTT ry. osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Linkki julkaisuun: Työttömyyden laajat kustannukset.

Linkki tutkimustiedotteeseen.

Lisätietoja:

työministerin erityisavustaja Jami Arvola, puh. 050 447 1255
neuvotteleva virkamies Hanna Hämäläinen, puh. 029 504 7060

Tillbaka till toppen