Leipomoala – paikallisuudesta kansainvälisyyteen
-
JulkaisijaTyö- ja elinkeinoministeriö
-
JulkaisukategoriaTEM toimialaraportit
-
Julkaisu tiedostonaAvaa tiedosto PDF (3,8 Mt )
-
Julkaisu saatavilla8.12.2021
-
KirjoittajatHyrylä, Leena
- Pysyvä osoite Valtioneuvoston julkaisuarkistossa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-998-8
Suomessa on hyvin moninainen ja perheyritysvaltainen leipomoala. Leipomoala on elintarviketeollisuuden suurin alatoimiala yritysten ja toimipaikkojen määrällä mitattuna. Leipomoala työllistää kokoaikaisesti noin 7 000 henkilöä noin 600 yrityksessä. Leipomoyritysten määrä on laskeva, mutta edelleen noin joka kolmas elintarviketeollisuuden yritys on leipomotuotteiden valmistaja.
Elintarviketeollisuuden liikevaihto vuonna 2020 oli noin 11,4 miljardia euroa. Leipomoalan liikevaihto oli noin 1,1 miljardia euroa, joka on noin 10 % elintarviketeollisuuden liikevaihdosta. Vuosi 2020 oli koronapandemian takia poikkeuksellinen. Koronapandemia on kohdellut monimuotoisen leipomoalan yrityksiä eri tavoin ja lisännyt epävarmuutta tulevaisuuden suhteen. Koronapandemia ei ole tukahduttanut elintarvikeyritysten kasvuhaluja. Uusiutumista on haettu investoinneista sekä tuotteiden ja palveluiden lanseerauksista. Kehittämistarpeissa korostuvat myynti ja markkinointi sekä tuotanto- ja materiaalitoiminnot.
Leipomoyritysten kannattavuus on keskimäärin vaatimatonta, mutta erot yritysten välillä ovat suuria. Kilpailutilanne jatkuu kireänä. Kilpailua on kiristänyt kasvaneen tuonnin ohella lisääntynyt myymäläleipomo- ja paistopistetoiminta. Vienti ja kansainvälistyminen korostuvat kilpailukyvyn kehittämisen ohella kasvumahdollisuutena. Leipomoala on jatkossakin merkittävä, työllistävä toimiala Suomessa.