EU:n rahoitus- ja kehittämisvälineet kaupungeille
Kaupunkien kestävän kehityksen tukeminen
EU:n koheesiopolitiikan kaudella 2021–2027 vähintään 8 prosenttia kunkin jäsenvaltion EAKR-varoista on investoitava kaupunkien itse valitsemiin painopisteisiin ja hankkeisiin kestävän kaupunkikehityksen edistämiseksi. Suomessa tämä aluekehitysrahaston artikla 11 mukainen kestävän kaupunkikehityksen rahoitus (nk. SUD-rahoitus) on ohjattu tukemaan kaupunkien ekosysteemisopimuksia, jotka tähtäävät kestävään kaupunkikehittämiseen innovaatiotoiminnan edistämisen kautta. Ekosysteemisopimusten tavoitteena on vahvistaa innovaatioekosysteemejä eli yhteistyöverkostoihin perustavaa innovaatiotoiminnan kehittämistä.
Ekosysteemisopimukset yhdessä muodostavat EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman kestävää kaupunkikehittämistä koskevan kansallisen kestävän kaupunkikehittämisen suunnitelman (SUD strategies) Suomessa. EU-yhteydessä EAKR-rahaston nk. SUD-rahoitusta saavista kaupungeista käytetään myös nimitystä Artikla 11 -kaupungit ja ekosysteemisopimuksesta nimitystä SUD-strategia.
- Ekosysteemisopimukset | tem.fi
- EU:n SUD rahoitus | Euroopan komissio
- Artikla 11 kaupungit | European Urban Iniative
Lisätiedot: Olli Voutilainen ja Mika Pikkarainen
Eurooppalainen kaupunkialoite (EUI)
Eurooppalainen kaupunkialoite (European Urban Initiative, EUI) on Euroopan komission aluekehitysrahastosta rahoitettava aloite, jonka tavoitteena on edistää kestävää kaupunkikehitystä Euroopassa. Aloitteella tuetaan kaiken kokoisten kaupunkien ja kaupunkiseutujen viranomaisia
- Innovatiivisissa toimissa,
- Kyvykkyyksien kehittämisessä (vertaisarviointi ja kaupunkien välinen sparraus) ja
- Kaupunkitiedon tuottamisessa ja jakamisessa (Portico-kaupunkitiedon alusta).
Jokaiseen jäsenmaahan on perustettu kansallinen Kaupunkikehityksen yhteyspiste (Urban Contact Point, UCP) tukemaan aloitteen toimeenpanoa. Suomessa yhteyspiste sijaitsee työ- ja elinkeinoministeriössä ja sen tehtävänä on välittää tietoa EUI:n sekä muiden EU:n kaupunkikehittämisvälineiden tarjoamista rahoitus- ja kehittämismahdollisuuksista kansallisilla kielillä ja innostaa suomalaisia kaupunkeja mukaan eurooppalaiseen kaupunkikehittämiseen.
Toiminnan myötä syntyy EU:n laajuinen kestävän kaupunkikehityksen verkosto, jossa eurooppalaiset kaupungit voivat jakaa parhaita käytäntöjä ja oppia toisiltaan.
- Eurooppalainen kaupunkialoite | European Urban Initiative
- Kaupunkikehityksen kansallinen yhteyspiste | European Urban Initiative
- Portico-kaupunkitiedon alusta | European Urban Initiative
Lisätiedot: Mervi Hemminki
Kaupunkikehityksen yhteyspiste, TEM
[email protected], 0295047096 / 05056499786
URBACT-ohjelma – eurooppalaiset kaupungit vaihtavat kokemuksia ja oppivat toisiltaan
URBACT IV (2021–2027) on EU:n rahoittama alueiden välisen yhteistyön ohjelma, jolla tuetaan eurooppalaisten kaupunkien verkostoitumista ja kokemustenvaihtoa. Ohjelman keskeinen toiminta-ajatus on eri teemojen ympärillä tapahtuva integroitu ja kestävä kaupunkikehittäminen.
URBACT-ohjelmaan voivat osallistua kaupungit sekä muut julkisen sektorin organisaatiot EU-maista, Norjasta ja Sveitsistä sekä jäsenyysneuvotteluja käyvistä Länsi-Balkanin maista (Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Pohjois-Makedonia ja Serbia). Ohjelman kansallisena infopisteenä toimii Itä-Suomen yliopiston Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia. URBACT-ohjelma täydentää Eurooppalaista kaupunkialoitetta (EUI).
Ohjelmassa rahoitetaan kolmea eri verkostotyyppiä:
- Action Planning Networks: toimintasuunnitelmien laatiminen, jolla haetaan ratkaisuja kaupungin omiin kehittämiskysymyksiin
- Transfer Networks: hyvien käytäntöjen levittäminen verkostossa mukana oleville kaupungeille
- Innovation Transfer Networks: kaupunkiverkosto, jossa kehitetään investointisuunnitelmia Urban Innovative Actions -aloitteessa tuotettujen tulosten perusteella
Lisätiedot: Olli Voutilainen