Kaupunkikehittäminen EU:ssa
EU:n jäsenmaat tekevät yhteistyötä kaupunkipolitiikassa monin tavoin. EU-tason yhteistyön ja ohjelmien aiheita ovat mm. kestävä kaupunkikehittäminen koheesiopolitiikassa, kaupunkien verkostoituminen ja osaamisen vaihto, innovatiivisen kaupunkikehityksen tukeminen ja kaupunkitutkimuksen – ja tiedon vahvistaminen EU-tasolla.
Jäsenmaat ja EU:n komissio ovat vahvistaneet kaupunkipolitiikkaa käynnistämällä ns. EU:n Kaupunkiagendan, jonka jäsenmaiden kaupunkiasioista vastaavat ministerit hyväksyivät vuonna 2016 Amsterdamissa Alankomaiden puheenjohtajuuskaudella. Kaupunkiagendan jatkamiselle on haettu poliittinen tuki ja käytännön linjanvedot Ljubljanan sopimus -yhteistyöasiakirjassa, josta ministerit päättivät vuonna 2021. Tahtotila uudistettiin ministerien hyväksymässä Gijónin yhteistyöasiakirjassa (Agreement) 2023.
EU:n kaupunkiagenda tiivistää jäsenmaiden, komission ja kaupunkien ja muiden toimijoiden yhteistä työtä kaupunkien kehittämiseksi. Kaupunkiagenda tuo toimijat yhteen kehittämään ideoita ja tapoja, joilla EU:n säädöksiä ja poliitikkoja sekä rahoitusvälineitä voidaan kehittää vastaamaan paremmin kaupunkien haasteisiin ja tehostaa osaamisen vaihtoa valituissa kaupunkikehityksen teemoissa.
Kaupunkiagenda-yhteistyötä on tehty yhteensä 18:ssa eri kaupunkikehityksen teemassa. Agendan uusin päivitys tuo tähän kaksi uutta teemaa mukaan. Suomalaisia kumppaneita (kaupunkeja tai ministeriöitä) on mukana useissa teemakumppanuuksissa. Suomalaisten kumppanien verkottamisesta ja Kaupunkiagendan kansallisesta tiedonlevittämisestä vastaa työ- ja elinkeinoministeriö yhdessä ympäristöministeriön kanssa.
Työ- ja elinkeinoministeriössä sijaitseva Kaupunkikehityksen yhteyspiste (Urban Contact Point, UCP) jakaa tietoa Eurooppalaisesta kaupunkialoitteesta ja muista EU:n kaupunkikehittämisvälineistä ja rahoitusmahdollisuuksista.
Keskeisiä EU:n kaupunkikehittämis- ja rahoitusvälineitä ovat muun muassa Eurooppalainen kaupunkialoite (European Urban Initiative, EUI), URBACT-ohjelma ja koheesiopolitiikan kestävän kaupunkikehityksen (SUD) rahoitus.
Lue lisää: EU:n rahoitus- ja kehittämisvälineet kaupungeille | tem.fi
Lisätiedot: Olli Voutilainen