Itäisen Suomen ohjelma

Hallitus on käynnistänyt Itäisen ja Pohjoisen Suomen ohjelmatyön tavoitteenaan edistää alueiden mahdollisuuksien täysimääräistä hyödyntämistä taloudellisen kasvun, alueellisen elinvoiman, investointien vauhdittamisen, osaamisen kehittämisen ja työvoiman saatavuuden näkökulmista.

Itäisen Suomen ohjelmalla on myös itse aluetta laajempi, strateginen EU-tason merkitys. Itäisen Suomen elinvoimaisuuden vahvistaminen on keskeistä koko EU:n Venäjän vastaiseen ulkorajaan liittyvissä kysymyksissä. Ohjelmalla edistetään Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta muuttuneessa turvallisuus- ja geopoliittisessa tilanteessa.

Ohjelman valmistelutyö on käynnistynyt keväällä 2024, ja se jatkaa aiempaa Itäisen Suomen kehittämisvisiota. Ohjelmaa valmistelee poikkihallinnollinen valmisteluryhmä työ- ja elinkeinoministeriön johdolla. Valmisteluryhmän tarkoituksena on sen työtä tukevan neuvottelukunnan avulla tehdä 31.12.2024 mennessä ehdotus Itäisen Suomen ohjelmaksi. Työn etenemisestä raportoidaan työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmälle.

Ohjelman toimikausi kestää koko hallituskauden.

Ohjelmassa on tarkoitus esittää konkreettisia toimia

  • joilla voidaan lisätä kestävän kasvun mahdollisuuksia ja uusia investointeja sekä vahvistaa Suomen kilpailukykyä ja alueiden elinvoimatekijöitä
  • joilla voidaan kestävästi hyödyntää puhtaan energian mahdollisuuksia ja tukea digitaalista puhdasta kasvua
  • joilla lisätään alueen kestävän matkailun vetovoimaa
  • joilla edistetään osaamista ja osaavan työvoiman saatavuutta
  • joilla vahvistetaan koko Suomen turvallisuutta, huoltovarmuutta ja omavaraisuutta
  • joilla lisätään alueen (fyysistä ja digitaalista) saavutettavuutta.

Alueiden elinvoimaa vahvistetaan myös muilla toimilla

Itäisen Suomen elinvoimaa ja saavutettavuutta vahvistetaan myös muilla hallitusohjelman toimilla. 

Itäisen Suomen strategiatyössä laaditaan yhteinen siirtymästrategia itäiselle Suomelle Venäjän hyökkäyssodan myötä muuttuneeseen toimintaympäristöön sekä maakuntakohtaiset strategiat. Strategiatyö saa rahoitusta EU:n teknisen tuen välineestä (TSI).  

Itäistä Suomea kehitetään myös Joensuun, Lappeenrannan ja Imatran yhdessä valtion kanssa muodostamassa rajakaupunkien temaattisessa kumppanuusryhmässä. 

Lue lisää

Tiedotteet ja uutiset

Lisätiedot

Johtava asiantuntija Hanna-Maria Urjankangas