Työntekijän oleskeluluvan tuloraja
Työntekijän oleskeluluvalle asetetaan 1 600 euron tuloraja. Tavoitteena on varmistaa, että työstä saa palkkaa, jolla tulee toimeen. Lisäksi tuloraja tukee kokoaikatyön lisäämistä Suomessa.
Hallitus antoi esityksensä eduskunnalle 6.6.2024.
Jatkossa Suomeen työntekijän oleskeluluvalla saapuvan henkilön tulisi saada Suomessa tehtävästä työstä vähintään 1 600 euroa palkkaa kuukaudessa.
Nykyään vaatimuksena on työehtosopimusten mukainen palkka tai toimeentuloedellytyksen alaraja eli noin 1 400 euroa. Jatkossakin palkan tulee olla työehtosopimuksen mukainen. 1600 euroa olisi kuitenkin alaraja, jota pienemmällä palkalla työntekijän oleskelulupaa ei voitaisi myöntää.
Jatkossa työntekijän oleskeluluvan tulorajaa voitaisiin muuttaa valtioneuvoston asetuksella.
Osana vastuullista työvoiman maahanmuuttoa tulee varmistaa, että Suomeen töihin tulevat saavat työstä palkkaa, jolla tulee toimeen. Maahanmuuton tulee vahvistaa julkista taloutta ilman että työvoiman saatavuus vaarantuu.
Esitys tukee myös hallituksen tavoitetta lisätä kokoaikatyön määrää Suomessa. 1 600 euron tuloraja on linjassa työehtosopimusten kokoaikaisesta työstä maksettavien vähimmäispalkkojen kanssa monilla aloilla, joilla tarvitaan työperusteista maahanmuuttoa.
Työntekijän oleskelulupaa hakevat kaikki työntekijät, joiden osaajaryhmässä tai toimialalla ei ole käytössä erillistä oleskelulupaa. Tyypillisesti kysymys on ammattiosaajista, kun taas esimerkiksi erityisasiantuntijoille on erillinen lupa. Jotta työntekijän oleskelulupaa voi hakea, täytyy olla jo tiedossa työpaikka Suomessa.
Työntekijän oleskeluluvalla Suomeen saapuvan ihmisen tulisi saada Suomessa tehtävästä työstä vähintään 1 600 euroa palkkaa kuukaudessa. Palkkana otetaan huomioon peruspalkka ilman lisiä. Myös luontoisedut voidaan huomioida, kunhan ne ovat Verohallinon ohjeen mukaisia, eivätkä ole rahapalkkaa suuremmat.
Suomessa jo olevan henkilön tulee myös jatkolupaa hakiessaan osoittaa, että hänen palkkansa on vähintään 1600 euroa kuukaudessa. Jatkoluvan hakijoille olisi kuitenkin lain voimaantulosta kolmen kuukauden siirtymäaika, jolloin jatkolupa myönnetään vanhan tulorajan mukaisesti.
Suomeen tulevalla työntekijällä tulee olla tiedossa työpaikka työntekijän oleskelulupaa hakiessa. Palkka tarkistetaan oleskelulupahakemuksen yhteydessä. Palkka tarkistetaan uudelleen, jos työntekijä hakee jatkolupaa.
Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt hallitusohjelman mukaisesti palkkarajan vaikutuksia julkiseen talouteen. Selvityksen mukaan 1 600 euron tulorajan asettaminen vaikuttaisi vain vähäisesti työvoiman saatavuuteen koko maan tasolla. 1 600 euron tulorajan alle jäisi arviolta joitain satoja henkilöitä vuodessa riippuen ansiotason kehityksestä eri ammateissa ja työvoiman kysynnästä.
Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan 1 600 euron tulorajan merkittävimmät vaikutukset olisivat maa-, metsä- ja kalatalouden ammateille sekä puhdistustyöntekijöille. Koko maan tasolla vaikutukset työvoiman saatavuuteen olisivat kuitenkin vähäiset.
1 600 euron tuloraja on linjassa työehtosopimusten kokoaikaisesta työstä maksettavien vähimmäispalkkojen kanssa usealla alalla, jolla tarvitaan työperusteista maahanmuuttoa.
Jatkossa hallitus voisi muuttaa työntekijän oleskeluluvan tulorajaa valtioneuvoston asetuksella. Nyt annetun lain mukaan tuloraja tulisi määritellä tasolle, jossa työvoiman maahanmuutto vahvistaa julkista taloutta eikä työvoiman saatavuus vaarannu tarpeettomasti.
Hallitusohjelmaan on kirjattu tulorajan asettaminen vain työntekijän oleskeluluvalle.
Erityisasiantuntijan oleskeluluvassa on jo nykyäänkin tuloraja. Palkan on oltava vähintään keskimääräisen palkansaajan bruttopalkkaa vastaavaa palkka, joka vuonna 2023 oli 3 473 euroa kuukaudessa.
Esityksen ehdotetaan tulevan voimaan 1.11.2024.
Ruotsissa otettiin marraskuussa 2023 käyttöön erillinen tuloraja työluvalle. Työlupa voidaan myöntää, jos työ mahdollistaa ulkomaalaiselle hyvän toimeentulon. Ruotsin valtioneuvosto asetti työluvan toimeentulon tasoksi 80 prosenttia Ruotsin mediaanipalkasta. Vuoden 2023 kesäkuussa vahvistettu mediaanipalkka oli 34 200 kruunua (n. 2 970 euroa), jolloin työlupaa varten vaaditun palkan (80 prosenttia mediaanipalkasta) tulisi olla vähintään 27 360 kruunua (n. 2376 euroa) kuukaudessa.
Tanskassa työluvan saamiseksi vaadittiin vuonna 2023 465 000 tanskan kruunun eli noin 62 350 euron suuruista vuosipalkkaa. Vaaditun palkan suuruus vaihtelee vuosittain. Tässä yhteydessä on huomattava, että palkat Tanskassa ovat suuremmat kuin Suomessa.
Eri maiden politiikkaa ei voi kuitenkaan verrata toisiinsa suoraviivaisesti, koska työllisyystilanteessa, väestörakenteessa sekä oleskelulupajärjestelmässä on eroavaisuuksia maiden välillä.