Eurooppalainen yrittäjyyden edistämispalkinto
Eurooppalainen yrittäjyyden edistämispalkinto (EEPA) jaetaan vuosittain menestyksekkäimmille yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäjille. Eurooppalaisella yrittäjyyden edistämispalkinnolla on tarkoitus antaa tunnustusta onnistuneimmille yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäjille eri puolilla Eurooppaa, esitellä parhaita yrittäjyyden edistämisen toimintatapoja sekä käytäntöjä, lisätä tietoisuutta yrittäjyyden lisäarvosta sekä rohkaista ja kannustaa ryhtymään yrittäjäksi.
Suomalaiset hankkeet ovat saaneet menestystä viime vuosina. Viime vuonna Kemiönsaaren Yrittäjän STARTTI-hanke valittiin kilpailun finaaliin kilpailusarjassa ”Liiketoimintaympäristön parantaminen ja liiketoiminnan kansainvälistymisen tukeminen”. Vuonna 2023 Startup Refugees Business Program –yrittäjyysohjelma voitti oman kategoriansa ”Vastuullinen ja osallistava yrittäjyys”. Vuonna 2021 Joensuun Karelia-ammattikorkeakoulun Draft Program –yrittäjyysohjelma sai erikoismaininnan kategoriassa ”Yrittäjyyden edistäminen”. Vuonna 2020 Business Espoo nousi oman kategoriansa ”Liiketoimintaympäristön parantaminen” finalistiksi. Vuonna 2018 Kasvu Open voitti oman kategoriansa, joka oli ”Yritysten kansainvälistymisen tukeminen”.
Vuoden 2025 kilpailussa on kuusi kategoriaa
- Yritysympäristön parantaminen ja yrittäjähengen edistäminen
Tunnustetaan kansallisen, alueellisen ja paikallisen tason aloitteita, joilla edistetään yrittäjyyttä erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa.
- Yrittäjyystaitoihin investoiminen
Palkitaan kansallisia, alueellisia tai paikallisia aloitteita, jotka parantavat yrittäjätaitoja, johtamista ja työntekijöiden osaamista.
- Digitaalisen siirtymän tukeminen
Annetaan tunnustusta kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason aloitteille, jotka tukevat yritysten digitaalista siirtymää ja antavat niille mahdollisuuden kehittää, markkinoida ja käyttää kaikenlaisia digitaaliteknologioita, tuotteita ja palveluja.
- Yritysten kansainvälistymisen tukeminen
Annetaan tunnustusta kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla toteutettaville innovatiivisille politiikoille ja aloitteille, jotka tekevät Euroopasta houkuttelevimman paikan aloittaa, johtaa, kasvattaa ja laajentaa yritystoimintaa sisämarkkinoilla, yksinkertaistavat yritysten sääntely- ja hallintomenettelyjä ja panevat täytäntöön ”pienet ensin” -periaatteen pk-yritysten hyväksi.
- Kestävän siirtymän tukeminen
Palkitaan kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason toimintalinjoja ja aloitteita, joilla tuetaan kestävää siirtymää ja ympäristönäkökohtia, kuten kiertotaloutta, ilmastoneutraaliutta, puhdasta energiaa, resurssitehokkuutta tai luonnon monimuotoisuutta.
- Vastuullinen ja osallistava yrittäjyys
Annetaan tunnustusta kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason hankkeille, joilla edistetään pienten ja keskisuurten yritysten yhteiskuntavastuuta ja epäedullisessa asemassa olevien ryhmien, kuten työttömien, laillisten maahanmuuttajien, vammaisten tai etnisiin vähemmistöihin kuuluvien, yrittäjyyttä.
Hakemus- ja valintaprosessi
Kilpailu on avoinna EU:n jäsenvaltioissa ja niissä assosioituneille maissa, jotka kuuluvat 'Pk-yritysten kilpailukyvyn' pilariin yhtenäismarkkinaohjelmassa, katso: Support to SMEs - European Commission (europa.eu) Linkki toiselle sivustolle
Hakukelpoisia ovat kansalliset organisaatiot, kaupungit, alueet ja yhteisöt sekä julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudet, yrittäjien koulutusohjelmat, yritysjärjestöt sekä vastuullisen ja osallistavan yrittäjyyden kategoriassa myös pk-yritykset*.) *Pk-yritykset EU:n määritelmän mukaan SME definition (europa.eu)Linkki toiselle sivustolle
Hakemukset kansalliseen kilpailuun tulee jättää 26.5.2025 mennessä työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamoon: kirjaamo.tem@gov.fi. Kansallisen kilpailun voittajien valinnan jälkeen kansallinen koordinaattori vie yhteistyössä voittajien kanssa kilpailuhakemukset Euroopan laajuisen kilpailun hakemusverkkopalveluun.
Hakemuslomake (tiedosto avautuu uudessa välilehdessä)
Kilpailun säännötTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 213kB (Competition Rules) (tiedosto avautuu uudessa välilehdessä)
TietosuojailmoitusTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 350kB (Data Protection Notice for SME Policy Outreach Activities, in Particular, Organisation of SME Assembly, SME Week and European Enterprise Promotion Awards) (tiedosto avautuu uudessa välilehdessä)
Esimerkki tuomarien pisteytyslomakkeestaTiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 97kB (EEPA Juror Score Sheet Example) (tiedosto avautuu uudessa välilehdessä)
Valintamenettely on kaksivaiheinen: vain kansallisen karsintavaiheen selvittäneet kilpailijat voidaan ottaa huomioon päätettäessä Euroopan palkinnoista. Kustakin maasta voidaan Euroopan tason kilpailuun lähettää kaksi ehdotusta. Korkea-arvoinen tuomaristo valitsee kaikissa kuudessa kategoriassa voittajat, jotka julkistetaan marraskuussa 2025 järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Tuomariston pääpalkinto voidaan antaa missä tahansa kategoriassa ja se myönnetään hakemukselle, jonka katsotaan olevan luovin ja inspiroivin yrittäjyysaloite Euroopassa.
Lisätietoja kansallisesta kilpailusta antaa kansallinen yhteyshenkilö:
Neuvotteleva virkamies Jaana Valkokallio
Työ- ja elinkeinoministeriö
PL 32, 00023 Valtioneuvosto
Puh: + 358 295 064 932
S-posti: jaana.valkokallio(at)gov.fi
Lisätietoa kilpailustaLinkki toiselle sivustolle
Euroopan komission aloite,
Sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritysten pääosasto