Eurooppalainen yrittäjyyden edistämispalkinto

Eurooppalainen yrittäjyyden edistämispalkinto (EEPA) jaetaan vuosittain menestyksekkäimmille yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäjille. Eurooppalaisella yrittäjyyden edistämispalkinnolla on tarkoitus antaa tunnustusta menestyksekkäimmille yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäjille eri puolilla Eurooppaa, esitellä parhaita yrittäjyyden edistämisen toimintatapoja sekä käytäntöjä, lisätä tietoisuutta yrittäjyyden lisäarvosta sekä rohkaista ja kannustaa ryhtymään yrittäjäksi.

Suomalaiset hankkeet ovat saaneet menestystä viime vuosina. Vuonna 2018 Kasvu Open voitti oman kategoriansa, joka oli ”Yritysten kansainvälistymisen tukeminen”. Vuonna 2020 Business Espoo nousi oman kategoriansa ”Liiketoimintaympäristön parantaminen” finalistiksi. Vuonna 2021 Joensuun Karelia-ammattikorkeakoulun Draft Program –yrittäjyysohjelma sai erikoismaininnan sarjassa ”Yrittäjyyden edistäminen”.
 

Vuoden 2023 kilpailussa on kuusi sarjaa

  • Yrittäjyyden edistäminen 
    Palkinnolla annetaan tunnustusta kansallisille, alueellisille tai paikallisille toimille ja aloitteille, joilla edistetään yrittäjähenkistä ajattelutapaa erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa.
     
  • Investointi yritystaitoihin
    Palkinnolla annetaan tunnustusta kansallisille, alueellisille tai paikallisille aloitteille parantaa yrittäjyyttä ja johtamis- ja työntekijätaitoja.
     
  • Digitaalisen siirtymän tukeminen
    Palkinnolla annetaan tunnustusta aloitteille yritysten digitaalisen siirtymän tukemiseksi, jotta ne voivat kehittää, markkinoida ja käyttää kaikenlaisia digitaaliteknologioita, -tuotteita ja -palveluja.
     
  • Liiketoimintaympäristön parantaminen ja liiketoiminnan kansainvälistymisen tukeminen 
    Palkinnolla annetaan tunnustusta kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla toteutettaville innovatiivisille politiikoille ja aloitteille, jotka tekevät Euroopasta houkuttelevimman paikan yrityksen perustamiselle, sen harjoittamiselle, kasvulle ja laajentamiselle sisämarkkinoilla, yksinkertaistavat yritysten lainsäädännöllisiä ja hallinnollisia menettelyjä ja soveltavat "pienet ensin" -periaatetta pienten ja keskisuurten yritysten hyväksi.
     
  • Kestävän siirtymän tukeminen 
    Palkinnolla annetaan tunnustusta kansallisille, alueellisille tai paikallisille toimintaohjelmille ja aloitteille, jotka tukevat kestävää siirtymää ja ympäristönäkökohtia, kuten kiertotaloutta, ilmastoneutraaliutta, puhdasta energiaa, resurssitehokkuutta tai biologista monimuotoisuutta esimerkiksi kehittämällä kestävää osaamista ja luomalla yhteyksiä sekä tarjoamalla rahoitusta.
     
  • Vastuullinen ja osallistuva yrittäjyys
    Palkinnolla annetaan tunnustusta kansallisille, alueellisille tai paikallisille viranomaisten tai viranomaisten ja yrittäjien yhteisyritysten aloitteille tai pk-yrityksien aloitteille, joilla edistetään pk-yritysten yhteiskuntavastuuta. Tässä sarjassa annetaan tunnustusta myös toimille, jotka edistävät heikossa asemassa olevien ryhmien, kuten työttömien – erityisesti pitkäaikaistyöttömien – sekä maahanmuuttajien, vammaisten tai etnisten vähemmistöjen yrittäjyyttä.

Valintaprosessi

Tuomariston pääpalkinto voidaan antaa mille tahansa sarjalle ja se myönnetään hakemukselle, jolla katsotaan olevan luovin ja inspiroivin yrittäjyysaloite Euroopassa.

Kaikilla EU:n ja COSME-maiden tai Yhdistyneen kuningaskunnan alueella toimivilla kansallisilla, alueellisilla tai paikallisilla viranomaisilla sekä viranomaisten ja yrittäjien yhteisyrityksillä on oikeus osallistua, jos ne ovat vahvistaneet taloutta onnistuneita aloitteita joko kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla.

Valintamenettely on kaksivaiheinen: vain kansallisen karsintavaiheen selvittäneet kilpailijat voidaan ottaa huomioon päätettäessä Euroopan palkinnoista. Korkea-arvoinen tuomaristo valitsee voittajat, jotka julkistetaan marraskuussa 2023 järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. 

Lisätietoa kilpailusta

Hakemukset kansalliseen karsintaan tulee jättää 2.6.2023 mennessä työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamoon [email protected]

Hakemuslomake

Käsikirja

Tietosuojailmoitus (SMEA EEPA Data Protection Notice)

Esimerkki tuomarien pisteytyslomakkeesta (Sample of completed scorecard)

Lisätietoja kansallisesta kilpailusta antaa myös kansallinen yhteyshenkilö:

Neuvotteleva virkamies Jaana Valkokallio
Työ- ja elinkeinoministeriö
PL 32, 00023 Valtioneuvosto
Puh: + 358 295 064 932
S-posti: jaana.valkokallio(at)gov.fi

Lisätietoa Euroopan komission sivulla