Työntekijöiden osaamisen kehittäminen ja ylläpitäminen
Opintovapaa
Työntekijä voi jäädä opintovapaalle osallistuakseen julkisen valvonnan alaiseen koulutukseen kotimaassa tai ulkomailla. Oikeus opintovapaaseen on, kun työntekijän päätoiminen palvelussuhde saman työnantajan palveluksessa on kestänyt yhdessä tai useammassa jaksossa vähintään vuoden.
Opintovapaata voi saada saman työnantajan palveluksessa enintään kaksi vuotta viiden vuoden aikana. Jos työntekijän palvelussuhde on kestänyt alle vuoden, mutta vähintään kolme kuukautta, hänellä on oikeus enintään viiden päivän opintovapaaseen.
Opintovapaasta ja sen käytön edellytyksistä säädetään opintovapaalaissa ja -asetuksessa, katso myös Työsuojeluhallinto: Opintovapaa, usein kysytyt kysymykset.
Lisätietoja
Työlainsäädännön soveltaminen ja valvonta: Työsuojeluhallinto
Lainsäädännön valmistelu: Seija Jalkanen
Taloudellisesti tuettu ammatillisen osaamisen kehittäminen
Työnantajalla on työsopimuslain mukaan velvollisuus huolehtia työsuhteessa olevien työntekijöiden osaamisen ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Tavoitteena on, että he voivat suoriutua työstään myös yrityksen toimintaa, tehtävää työtä tai työmenetelmiä muutettaessa.
Työnantajalla on myös velvollisuus järjestää koulutusta lomautetulle työntekijälle. Työnantajalla on velvollisuus järjestää koulutusta myös työntekijälle, jolle työnantaja tarjoaa irtisanomisen vaihtoehtona muuta työtä ja jolle koulutus on välttämätöntä uuden työn vastaanottamiseksi.
Järjestäessään työ- ja virkasuhteissa oleville työntekijöille koulutusta henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämiseksi työnantaja voi saada taloudellista tukea. Tuesta ja sen saamisen edellytyksistä säädetään taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä annetussa laissa (lisätietoja sisällöstä linkeistä sekä alasivulta).
Lisätietoja
Työlainsäädännön soveltaminen ja valvonta: Työsuojeluhallinto
Lainsäädännön valmistelu: Elli Nieminen
Käynnissä oleva lainsäädäntöhanke
Vuorotteluvapaa
Laki vuorotteluvapaalain kumoamisesta tuli voimaan 1.8.2024, jonka jälkeen vuorottelukorvausta ei enää makseta uusille hakijoille. 31.7.2024 mennessä vuorotteluvapaan aloittaneilla on oikeus pitää vuorotteluvapaata 180 kalenteripäivän enimmäismäärä.
Vuorotteluvapaa ja –korvaus (stm.fi)
Ajankohtaista
Opintovapaan kehityskohdat arvioitu – selvitys tarjoaa tietoa opintovapaan nykytilasta ja haasteista
Opintovapaan kehittämistä selvitetään
Muualla verkossa
- Opintovapaalaki
- Opintovapaa-asetus
- Työsuojeluhallinto: Opintovapaa
- Työllisyysrahasto: Aikuiskoulutustuki (lakkautetaan asteittain 2024. siirtymäsäännöksiä)
- Kela: Opintotuki
- Laki taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä
- Laki koulutuksen korvaamisesta (STM)
- Työnantajan kustantaman koulutuksen verotus, ohje (vero.fi)
- Työllisyysrahasto: Koulutuskorvaus
- Työsuojeluhallinto: Vuorotteluvapaa (laki kumottu)