Datatalouden kasvuohjelman pilotit ja showcase-esimerkit
Kasvuohjelman valmisteluvaiheessa on jo valittu kaksi pilottia. Ainakin yksi uusi pilotti valitaan kesäkuun 2025 loppuun mennessä.
Oulun sataman automatisaatio
Oulun satama on Perämeren suurin yleissatama. Sataman automatisaatiohanke on merkittävä huoltovarmuutta ja kansallista kokonaisturvallisuutta kehittävä ja parantava elinkeinoelämän TKI-hanke. Datatalouden kasvuohjelma tukee sataman automatisaatiohanketta kansallisena pilottina, jonka tavoitteena on uuden datatalouden toimintaympäristön sekä dataperusteista arvonmuodostusta hyödyntävien toimijoiden ekosysteemin ympärille rakentuva sataman automatisaatioympäristö. Pilotin toteutuselinkaaressa otetaan huomioon myös Oulun sataman mahdollinen rooli Suomen Nato-yhteistyöhön liittyen.
Pilottihankkeessa otetaan huomioon myös mahdollisten vastaavien kansainvälisten hankkeiden, kuten esimerkkinä Hampurin sataman, yhteydessä tunnistettujen toimintamallien soveltamismahdollisuudet. Pilottihanke pyritään mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan suomalaisia ja eurooppalaisia teknologioita ja kyvykkyyksiä hyödyntäen.
Datateknologioiden lisäksi pilotissa voidaan hyödyntää dataperusteisia uusia teknologioita, kuten tekoälyä, sekä datataloutta mahdollistavia teknologioita, kuten 6G-mobiiliverkkoteknologiaa.
Kainuun datatalousekosysteemi
Kainuu teki vuonna 2024 valtioneuvoston kanssa käydyissä aluekehittämisen keskusteluissa esityksen saada Kainuun datakeskusekosysteemistä kansallinen pilotti datatalouden kasvuohjelmaan.
Pilotissa rakennetaan malli, miten konesali-investoinneista saadaan laajaa aluetaloudellista ja kansallista hyötyä:
- pilotoidaan toiselta asteelta yliopistokoulutukseen ulottuvaa toimialan koulutuskokonaisuutta
- pilotoidaan toimialaan liittyvää yritys- ja TKI-yhteistyötä
- vauhditetaan yritysten kehittämistoimintaa ja uusien yritysten perustamista
Showcase-esimerkit
Liikkeenohjausyhtiö Finntrafic
Finntrafic eli miten suomalainen julkinen sektori ja sen hallussa oleva data voivat vauhdittaa elinkeinoelämän kasvuliiketoiminnan kehittymistä.
Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic auttaa yrityksiä hyödyntämään julkisia liikenteen ja logistiikan tietovarantoja niin liikenteen ja logistiikan toiminnallisen tehokkuuden parantamisessa kuin uusien liikenteen ja logistiikan lisäarvopalvelujen kehittämisessä. Tämän dataperustaisen arvonmuodostuksen tuotteita ja palveluja Fintrafficin ekosysteemissä toimivat yritykset myyvät ja markkinoivat nyt ympäri maailmaa mm. liikenteen datapalveluiden vientiklusterina.
Datataloutta suomalaisessa autonvalmistuksessa.
TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team Oy valmistaa Jyväskylän Jyskässä oman Rally1-ralliautotuotannon ohella myös Rally2-autoja asiakastoimituksiin ympäri maailman.
Näiden valmistettujen ja toimitettujen ralliautojen lisäksi rallitalli antaa asiakkaiden käyttöön portaalin asiakaskohtaisen datan keräämiseen ja käyttämiseen. Tavoitteena on, että tämä data tuottaa ralliauton omistajalle merkittävää lisäarvoa niin suorituskyvyn kuin ennakoivan huollon ja varaosien optimaalisen käytön näkökulmasta.
Tämän dataperustaisen lisäarvon potentiaali syntyy verkostossa, jossa on toimijoita auton osia tuottavista valmistavan teollisuuden yrityksistä aina digitaalisia tuotteita ja palveluja tuottaviin ICT-toimijoihin. Tavoitteena on, että tämän verkoston datasta tuottamasta arvosta syntyy elinkaarikestävää dataliiketoimintaa.
Lue lisää: https://tgr-wrt.comLinkki toiselle sivustolle
Yhteystiedot
Mika Kataikko, Johtava asiantuntija
työ- ja elinkeinoministeriö, Innovaatiot ja yritysrahoitusosasto, Teknologiapolitiikka-ryhmä, TEKNO Puhelin:0295047116 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi