EU:n tekoälyasetuksen kansallinen toimeenpano

EU:n tekoälyasetuksen tarkoituksena on varmistaa, että EU:n alueella markkinoille tuotavat ja käyttöönotettavat tekoälyjärjestelmät eivät vaaranna ihmisten terveyttä, turvallisuutta tai perusoikeuksia. Asetuksessa säädellään tekoälyjärjestelmiä niiden aiheuttamien riskien perusteella. Erittäin haitalliset tekoälyn käyttötavat kielletään ja tietyille korkeariskiseksi luokiteltaville tekoälyjärjestelmille asetetaan tiukennettuja vaatimuksia.

EU:n tekoälyasetuksen kansallista toimeenpanoa valmisteleva työryhmä käynnisti työnsä 29.4.2024. Työryhmän tehtävänä on arvioida, mitä kansallista lainsäädäntöä tekoälyasetus edellyttää sekä valmistella ehdotus tekoälyasetuksen kansallista täytäntöönpanoa koskevaksi lainsäädännöksi. Työryhmän toimikausi on 29.4.2024–30.6.2026.

EU-asetus astui voimaan 1.8.2024. Asetus pannaan täytäntöön vaiheittain eri siirtymäaikojen mukaisesti ja se sisältää eri määräaikoja jäsenvaltioille. Ellei muuta ole säädetty, asetuksen soveltaminen alkaa 24 kuukautta voimaantulon jälkeen.

Tekoälyasetuksella perustettiin myös EU:n tekoälyneuvosto, joka neuvoo ja avustaa komissiota ja jäsenvaltioita asetuksen johdonmukaisen ja vaikuttavan soveltamisen edistämiseksi. Kesäkuussa 2024 Suomen edustajaksi neuvostoon nimettiin yksikön johtaja, liikenneneuvos Maria Rautavirta liikenne- ja viestintäministeriöstä, ja varajäseneksi neuvotteleva virkamies Antti Helin valtiovarainministeriöstä.

 Lisätiedot:

erityisasiantuntija Lasse Laitinen 
johtava asiantuntija Maria Hauptmann