Maahanmuuttajien kotoutumisen SIB-hanke
Maahanmuuttajien nopea työllistyminen auttaa heitä kiinnittymään suomalaiseen yhteiskuntaan, helpottaa suomalaisten työnantajien työvoimapulaa ja säästää julkisia varoja lisäämällä verotuloja.
Kotoutumisen SIB -hankkeen (Koto-SIB) tavoitteena oli työllistää 2000–2500 maahanmuuttajaa vuosina 2016–2019. Koto-SIB-kokeilu on päättynyt. Työ- ja elinkeinoministeriö tilasi hankkeesta ulkoisen arvioinnin Koto-SIB-kokeilun vaikutukset ja käytännön toteutus.
Työ- ja elinkeinoministeriön toteuttama kokeilu tehosti maahanmuuttajien työllistymistä yksityisellä pääomalla. Siinä hyödynnettiin vaikuttavuusinvestoimisen SIB-mallia (Social Impact Bond). Varat toimintaan kerättiin sijoittajilta, jotka kantoivat myös hankkeen taloudellisen riskin. Valtio maksoi vain tuloksista eli julkiselle sektorille kertyneestä säästöstä.
Kotoutumisen SIB -hanke nopeutti maahanmuuttajien työllistymistä yhdistämällä yritykset ja työntekijät sekä räätälöimällä kotoutumiskoulutuksen työpaikan tarpeiden mukaan.
Kokeiluun osallistui yrityksiä aloilta, joilla on vaikeuksia löytää työvoimaa, esimerkiksi teollisuudesta, rakennus-, kauppa- ja palvelualoilta. Myös akateemisia työpaikkoja löytyi SIBin kautta. Kokeilu toteutettiin pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Tampereen seudulla, Oulun seudulla sekä Joensuussa.
Työ- ja elinkeinoministeriö kilpailutti kotoutumisen SIB- kokeilun hankehallinnoijaksi FIMin (ent. Epiqus Oy). Sen tehtävänä oli etsiä työpaikat, kouluttaa maahanmuuttajat ja kerätä rahoitus toiminnalle. TE- toimisto ohjasi asiakkaat kokeiluun.
Kotoutumisen SIB -hankkeen mallissa kaikki osapuolet hyötyvät: työnantajat, maahanmuuttajat, yksityiset sijoittajat ja yhteiskunta.
Tavoitteet
- Työllistää 2 500 maahanmuuttajaa kolmen vuoden aikana ja auttaa työnantajia saamaan tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa.
- Auttaa koulutuksen ja työllistymisen kautta maahanmuuttajia integroitumaan osaksi suomalaista yhteiskuntaa.
- Tarjota maahanmuuttajille ammattiin suuntaavaa kieli- ja muuta koulutusta, joka tukee heidän työllistymistään.
- Rahoittaa maahanmuuttajien työllistämiseen tähtäävä työ vaikuttavuussijoittamisen (Social Impact Bond) avulla, keräämällä varat yksityisiltä ja institutionaalisilta sijoittajilta.
Mikä SIB?
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on tuonut Social Impact Bond -mallin Suomeen osana vaikuttavuusinvestoimista. SIB-hankkeessa määriteltiin tarkat tulostavoitteet sekä tavoitellulle hyvinvoinnille että taloudelliselle tulokselle. Tavoitteiden toteutumista mitattiin säännöllisesti, ja julkinen sektori maksoi vain saavutetuista tuloksista – tässä hankkeessa siitä, että maahanmuuttaja työllistyi.
Esitteet Kotouttamisen SIB -hankkeesta
- Esite Kotouttamisen SIB-hankkeesta suomeksi
- Esite Kotouttamisen SIB-hankkeesta englanniksi
- Esite Kotouttamisen SIB-hankkeesta somaliksi
- Esite Kotouttamisen SIB-hankkeesta dariksi
- Esite Kotouttamisen SIB-hankkeesta arabiaksi
TEM:n tiedote 2.6.2017: Maahanmuuttajien työllistymistä nopeutetaan uusilla panostuksilla
Euroopan investointirahaston tiedote 2.6.2017:
Investment Plan for Europe: First social impact bond scheme in Europe supports integration in Finland
TEM:n ja Sitran tiedote 29.6.2016: Uuden kokeilun tavoitteena työllistää tuhansia maahanmuuttajia
Lisätietoja: Susanna Piepponen