Ekosysteemisopimukset
Valtio on solminut yliopistokaupunkien kanssa pitkäjänteiset sopimukset julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen strategisesta kohdentamisesta globaalisti kilpailukykyisten ekosysteemien vahvistamiseksi.
Sopimukset vahvistavat julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyötä tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa parlamentaarisen TKI-työryhmän ja kansallisen T&K-rahoitussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Innovaatioekosysteemien kehittämiseen keskittyvien sopimusten toteutus tapahtuu pääasiassa EU-ohjelmakauden 2021–2027 kestävän kaupunkikehityksen resurssein.
Lue lisää: Kaupunkien kestävän kehityksen tukeminen | tem.fi
Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Kaupunkien isot tulevaisuusinvestoinnit ja hankinnat voidaan sopimuksilla valjastaa entistä tehokkaammin innovaatiotoimintaan.
Sopimusten yhteisenä tavoitteena on kehittää kaupunkilähtöisesti vähähiilisiä ja resurssiviisaita, digitalisaatiota ja teknologisia murroksia hyödyntäviä ratkaisuja. Sopimuksiin valitut temaattiset painopisteet liittyvät sisällöllisesti puhtaaseen siirtymään, digitalisaatioon sekä hyvinvointiin ja terveyteen. Ekosysteemisopimukset ovat osa Innovoivat kaupungit ja yhteisöt -ohjelmakokonaisuutta, jonka toteutusta ohjaa ja seuraa TEM:n asettama kansallinen ohjausryhmä (kanssa yhteistyössä Pirkanmaan liitto). Kaupunkien välistä yhteistyötä vahvistetaan Pirkanmaan liiton toteuttamalla kehittämishankkeella.
Samalla kootaan tutkimusta ja sitä hyödyntäviä verkostoja isommiksi osaamiskeskittymiksi, joissa eri toimijat täydentävät toisiaan. Sopimuskaupungeille yhteistä on, että niiden kehitys perustuu yliopistovetoiseen korkeaan osaamiseen ja sen hyödyntämiseen.
Ekosysteemisopimukset on solmittu pääkaupunkiseudun sekä muiden yliopistokaupunkien ja yliopistokeskuskaupunkien kanssa. Mukana ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Rovaniemi, Vaasa, Joensuu, Kuopio, Jyväskylä, Lappeenranta (ml. Imatra), Lahti, Pori, Seinäjoki, Mikkeli, Kajaani (ml. Sotkamo) ja Kokkola.
Sopimusten toteuttamismallia arvioitiin väliarvioinnissa vuodenvaihteessa 2024-25. Väliarvioinnin, kaupunkien esitysten ja kaupunkien kanssa käytyjen neuvotteluiden pohjalta seitsemän kaupunkia päivitti oman sopimuksensa.
- Innokaupungit.fi
- Tiedote 9.2.2021: Valtion ja kaupunkien sopimusyhteistyöllä vauhditetaan vähähiilisiä, digitaalisia ja hyvinvointia edistäviä innovaatioita
- Tiedote 14.1.2025: Valtion ja kaupunkien ekosysteemisopimuksista uutta voimaa innovaa-tioiden yhteiskehittämiseen
- Sopimusten strategiset temaattiset painopisteet kaupunkiseuduittain sopimusten puolivälin-tarkistuksen 2025 jälkeen
- Ohjausryhmän asettamispäätös 2025-2027
Ekosysteemisopimukset tarkistuskierroksen 2025 jälkeen
- Lahti (päivitetty 12.2.2025)
- Jyväskylä (päivitetty 12.2.2025)
- Kuopio (päivitetty 12.2.2025)
- Turku (päivitetty 12.2.2025)
- Tampere (päivitetty 12.2.2025)
- PKS (Helsinki, Espoo, Vantaa)
- Oulu
- Lappeenranta (päivitetty 12.2.2025)
- Joensuu
- Pori
- Vaasa
- Seinäjoki
- Mikkeli
- Kokkola
- Kajaani
- Rovaniemi (päivitetty 12.2.2025)
Yhteystiedot
Mika Pikkarainen, Neuvotteleva virkamies
työ- ja elinkeinoministeriö, Innovaatiot ja yritysrahoitusosasto, Innovaatiopolitiikka-ryhmä, INNO Puhelin:0295063622 Sähköpostiosoite: [email protected]
Olli Voutilainen, Erityisasiantuntija
työ- ja elinkeinoministeriö, Alueet ja kasvupalvelut AKO, Elinvoimaiset alueet ALUE Puhelin:0295064919 Sähköpostiosoite: [email protected]
Katja Palonen, Johtava asiantuntija
työ- ja elinkeinoministeriö, Alueet ja kasvupalvelut AKO, Elinvoimaiset alueet ALUE Puhelin:0295047071 Sähköpostiosoite: [email protected]