Innovatiiviset julkiset hankinnat innovaatiopolitiikan välineenä
Julkisia hankintoja tehdään vuodessa noin 47 miljardilla eurolla. Kuntien ja kuntayhtymien osuus tästä on kaksi kolmasosaa ja valtiosektorin osuus yksi kolmasosa. Ostot yrityksiltä ovat 31 miljardia euroa. On tärkeää, että tämä taloudellisesti merkittävä osa julkisen sektorin toimintaa hyödynnetään myös keinona vauhdittaa yhteiskunnan ja talouden kehitystä kohti kestävää kasvua.
Innovatiivisten hankintojen myönteisiä vaikutuksia
Innovatiivisella julkisella hankinnalla tarkoitetaan uuden tai merkittävästi parannetun tavaran tai palvelun hankintaa, jolla parannetaan julkisen palvelun tuottavuutta, laatua, kestävyyttä ja/tai vaikuttavuutta.
Innovatiivisilla julkisilla hankinnoilla voidaan edesauttaa esimerkiksi vähäpäästöisten teknologioiden kehitystä, ottaa käyttöön uusia digitaalisia ratkaisuja, jotka parantavat sosiaali- ja terveyspalveluja sekä vauhdittaa kiertotaloudessa tarvittavien liiketoimintamallien kehittämistä. Samalla julkinen sektori kannustaa yrityksiä t&k- ja innovaatiotoimintaan, nopeuttaa uusien ratkaisujen leviämistä ja yritysten kasvua. Hankkimalla laajasti uusia ratkaisuja, julkinen sektori voi edistää referenssimarkkinoiden ja viennin kehitystä. Kansallisen hankintastrategian yksi tavoite on innovaatioiden edistäminen.
Kestävien ja innovatiivisten hankintojen osaamiskeskus KEINO edisti toimillaan innovatiivisten hankintojen osaamista, johtamista, hankintojen hyödyntämistä strategiatavoitteiden toteutuksessa sekä yhteistyötä yritysten kanssa vuosina 2018-2024. KEINOn toiminta päättyi 30.9.2024.
Esimerkkejä kestävistä ja innovatiivisista hankinnoista löytyy KEINOn ja Business Finlandin sivuilta.
Innovatiivisten hankintojen tilanne Euroopassa
Euroopan komissio on julkaissut 2020 selvityksen julkisten hankintojen strategisesta käytöstä Euroopassa. Suomi on Euroopan 30 maan vertailussa kärjessä sekä politiikkatoimien kokonaisuudessa että innovatiivisten ratkaisujen volyymissa (osuus kokonaismäärästä). Selvityksen yksi keskeinen johtopäätös on, että politiikkatoimien kehittyneisyydellä ja tehtyjen innovatiivisten hankintojen määrällä on myönteinen suhde.
- Vertailu innovatiivisia hankintoja edistävistä politiikkatoimista Euroopassa
- Innovatiivisten hankintojen määrä Euroopassa
- Politiikkatoimien ja innovatiivisten hankintojen määrän suhde on myönteinen
Ajankohtaista:
Tieto käyttöön -blogi: Kestävien ja innovatiivisten hankintojen riskien hallintaan ja riskinjakoon on tarpeen kehittää uusia toimintatapoja ja kannusteita
Policy Brief: Keinoja innovatiivisten julkisten hankintojen riskinhallintaan
Lisää tietoa aiheesta:
- Hankinta-Suomi – julkiset hankinnat vaikuttavammiksi
- Valtioneuvoston periaatepäätös kansallisen hankintastrategian toimeenpanosta
- Business Finlandin rahoitustuki
- Euroopan komission raportti julkisten hankintojen strategisesta käytöstä jäsenmaissa
- TEAS-selvitys: Kestävien ja innovatiivisten hankintojen riskien jakaminen
- VNTEAS raportti: Innovatiiviset julkiset hankinnat – määrittely, mahdollisuudet ja mittaaminen
- OECD:n raportti: Public Procurement for Innovation
- VTV:n raportti innovaatiostrategian toteuttaminen julkisissa hankinnoissa
- Euroopan komission 2024 vertailututkimus innovatiivista hankinnoista Euroopassa