-
Kunnille tulee käyttövelvoite valtion asiakastietojärjestelmään, jotta asiakastietojen kirjauskäytännöt pysyvät yhtenäisinä, asiakastietojen käsittelyyn liittyviä tietoturva- ja -suojariskejä voidaan vähentää sekä hillitään tietojärjestelmien kehittämis- ja ylläpitokustannuksia. Asiakkaiden palvelualustana käytetään Työmarkkinatoria.
-
Valmistelussa on lähdetty ajatuksesta, että valtion tarjoamina järjestelminä käytössä olisivat Työmarkkinatori-palvelualusta, TE-asiantuntijan tietojärjestelmä sekä yhteinen tietovaranto.
-
Tietojärjestelmäkehittämisen yhteensovittamista (ml. rajapinnat järjestelmien välillä) valmistellaan tietojärjestelmäkehittämisen valmisteluryhmässä ja vuoropuhelussa Kuntaliiton kanssa. Lähtökohtana on, että kunnat olisivat vastuussa omien järjestelmiensä yhteensopivuudesta Työmarkkinatorin kanssa.
-
Tämä on lähtökohtana valmisteilla olevassa hallituksen esityksessä, kun kyse on työvoimapalvelujen valtakunnallisista tietojärjestelmäpalveluista.
-
Yhteistyötä valmistellaan parhaillaan Kuntaliiton kanssa ja tarkoituksena on lisätä ja tiivistää yhteistyötä kevään 2022 aikana.
-
Tarkoituksena on sopia tietojärjestelmiin liittyvästä valmistelusta ja yhteistyömenettelyistä. Yhteistyö järjestelmiä käyttävien tahojen kanssa on välttämätöntä.
-
Valtio tarjoaa tietojärjestelmän toistaiseksi.
-
Toukokuussa 2022 on otettu tuotantokäyttöön Työmarkkinatori-palvelualusta, joka on ”yksi luukku” TE-palveluihin koko Suomessa. Asiakastyö ja asiointipalvelut perustuvat edelleen URA-järjestelmäkokoisuuteen, mutta pääsy palveluihin on Työmarkkinatorin kautta.
-
En bra fråga. Det centrala målet för reformen av arbets- och näringstjänsterna är bättre riktade, kundorienterade tjänster som lämpar sig för den lokala arbetsmarknadens behov. Vid den fortsatta beredningen är det viktigt att identifiera de servicekedjor och servicevägar som gör det möjligt att utveckla människoorienterade och behovsbaserade tjänster.
-
Näin juuri. Asiakkaiden Työmarkkinatorin lisäksi käyttöön otetaan Asiantuntijan Työmarkkinatori, joka tulee parantamaan myös järjestelmän virkailijakäyttäjien käyttökokemusta.
-
KEHA-keskus ja työvoimaviranomaiset olisivat valtakunnallisen tietovarannon yhteisrekisterinpitäjiä. Järjestämisvastuussa oleva kunta vastaisi työvoimaviranomaisena rekisterinpitäjän tehtävistä asiakkaidensa osalta.
-
Työmarkkinatori tulee olemaan merkittävä parannus myös työnantajien palveluille. Palvelualustan potentiaalinen hyödyntäminen tulee vuosina 2022 ja 2023 edellyttämään määrätietoista kehitystyötä, jossa on tärkeää huomioida työnantaja-asiakkaiden tarpeet.
-
TE Digi –hankkeessa tehtävässä kehitystyössä on ollut alusta lähtien mukana asiakastyötä tekeviä asiantuntijoita. Erityisesti on pyritty huomioimaan palvelujen asiakas- ja käyttäjäystävällisyys.
-
Tämä on olennainen kysymys TE2024-uudistuksen onnistumisen ja vaikuttavuuden seurannan kannalta. Tähän haasteeseen on tuoreeltaan törmätty työllisyyden kuntakokeiluissa.
Toimenpiteiden jälkeistä vaikuttavuuden todentamista ja koko TE2024-uudistuksen seurantaa pyritään kehittämään hyödyntämällä tulorekisterin tietoja. Asiasta on käynnistymässä TEMin ja KEHA-keskuksen yhdessä valmistelema esiselvitys.
-
Työvoiman liikkuvuuden tukeminen on kriittisen tärkeää jatkossakin. Virkailijan tiedossa olisivat työnhakijat ja avoimet työpaikat kaikilta alueilta.
-
Keväällä 2022 teetettiin tietosuojavaikutusten arviointi valmisteilla olevasta hallituksen esityksestä. Arvioinnin tueksi järjestettiin useita työpajoja, joihin kutsuttiin kuntien ja TE-toimistojen asiantuntijoita. Arvioinnin teki ulkopuolinen asiantuntija.
-
TE2024-uudistuksessa eri toimijoiden roolit muuttuvat myös asiakastietojen käsittelyn osalta. Tämä on potentiaalinen tietosuojariski, johon hallituksen esityksessä täytyy varautua. Asian tärkeyden vuoksi TEM ja KEHA-keskus ovat tilanneet ulkopuolisen tietosuojavaikutusten arvioinnin, joka valmistui keväällä 2022.
Työnhakijan tietoja ei voi rajoituksetta siirtää valtakunnallisesta tietovarannosta muihin järjestelmiin. Asiakastietojen käyttötarkoituksista ja käsiteltävistä tiedoista säädettäisiin laissa. Asiakastietojen lainmukaisesta käsittelystä vastaavat yhteisrekisterinpitäjinä KEHA-keskus ja työvoimaviranomaiset.
-
Tekoälyä on hyödynnetty esimerkiksi Työmarkkinatorin ns. kohtaantotoiminnallisuuden kehittämisessä.
-
Lainsäädännön on tarkoitus mahdollistaa se, että työllisyydenhoidon järjestämisen seurannan ja arvioinnin suorittamiseksi sekä tilastointia ja tiedolla johtamista varten on käytössä riittävä tieto-perusta.
-
On totta, että TE Digin valmistumisen ja käyttöönoton aikataulu on siirtynyt useampaan kertaan. Loppuvuodesta 2022 eteenpäin oleva käyttöönottoaikataulu on tämänhetkinen arvio ja sen eteen työskennellään hartiavoimin.