Työpaikkoja yhteiskunnallisella yrittäjyydellä
Ajankohtaista yhteiskunnallisista yrityksistä ja yhteisötaloudesta
Yhteiskunnallisten yritysten strategia, EU:n suositukset ja muut kansainväliset asiat
- Yhteiskunnallisia yrityksiä koskeva strategia päivitetään vastaamaan Euroopan komission 13.6.2023 antamaa suositusta yhteisötaloutta tukevista konkreettisista toimenpiteistä, joiden avulla pyritään luomaan suotuisat toimintaedellytykset yhteisötalouden organisaatioille, jotta ne voivat menestyä ja kasvaa. Samalla lisätään tietoa yhteiskunnallisten yritysten mahdollisuuksista luoda uusia työpaikkoja.
Suosituksen toimeenpanossa keskitytään:
- parantamaan yhteisötalouden toimintaedellytyksiä
- tarjoamaan kehittämismahdollisuuksia yhteisötalouden toimijoille ja
- lisäämään yhteisötalouden tunnettuutta.
- Strategian kansallista toimeenpanoa seurataan EU:ssa kahden vuoden kuluessa sen antamisesta, vuoden 2025 loppuun mennessä. Strategiaprosessi käynnistyi syksyllä 2024 ja kevään 2025 aikana järjestetään lukuisia strategian päivittämiseen liittyviä tilaisuuksia.
- Strategiaprosessia johtaa TEM. Yhteistyö sidosryhmien kanssa on tiivistä ja toteutetaan temaattisissa alaryhmissä.
- Voimassa oleva Suomen yhteiskunnallisten yritysten strategia hyväksyttiin vuonna 2021. Sen tärkeimpiä tavoitteita on työllistää osatyökykyisiä ja muuten vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia.
- Euroopan komission teollisuusstrategiassa on 14 teollista ekosysteemiä, joista yksi liittyy lähi- ja yhteisötalouden digivihreään siirtymään.
- Myös OECD:n neuvosto on julkaissut kesällä 2022 omat suosituksensa sosiaali- ja yhteisvastuutaloudesta sekä sosiaalisesta innovoinnista. Suositukset ovat hyvin samansuuntaiset kuin EU:ssa, mutta hieman käytännönläheisemmät.
- Kansainvälisen työjärjestön (ILO) päätöslauselma ihmisarvoisesta työstä sekä yhteisö- ja solidaarisuustalo
Tietoa yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä
Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus
Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus YYO:n toiminta käynnistettiin vuosien 2021–2023 aikana. Hanketta koordinoi Yhteiskunnallisten yritysten liitto Arvo ry.
Osaamiskeskuksen tehtäviä ovat:
- rakentaa yhteiskunnallisiin yrityksiin erikoistuneet valtakunnalliset neuvonta-ja ohjauspalvelut sekä järjestää toimenpiteitä, joiden avulla lisätään liiketoimintamallin tunnettuutta yritys- ja työllisyyspalveluissa työskentelevien asiantuntijoiden keskuudessa sekä oppilaitosten ja korkeakoulujen yrittäjyyskasvatuksessa
- systematisoida yhteiskunnallista yritystoimintaa koskevaa tilastointia ja tiedonkeruuta sekä edistää alan tutkimusta
- lisätä yhteiskunnallisten yritysten vastuullista ja vaikuttavuusperusteista liiketoimintaosaamista
- vahvistaa sosiaalisten innovaatioiden laajentumista ja kaupallistamista tukevia rakenteita ja verkostoyhteistyötä
- kehittää valtakunnallisia malleja osatyökykyisten ja muiden vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevien työllistämiselle osana yhteiskunnallista yrittäjyyttä sekä vahvistaa työhön integroivien yhteiskunnallisten yritysten verkostoja
- etsiä keinoja yhteiskunnallisten yritysten markkinoille pääsemiseksi sekä arvioida uusien rahoitusmallien tarve ja laajentamismahdollisuudet.
Osaamiskeskuksen palveluista hyötyvät yritykset ja yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä kiinnostuneet sekä esimerkiksi oppilaitokset ja tutkimusyhteisöt, ELY-keskukset, seudulliset yrityspalvelut ja muutkin julkisia yritys- ja rahoituspalveluja tuottavat organisaatiot.
Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen verkkosivuilla on runsaasti tietoa yhteiskunnallisen yrittäjyyden tueksi. Esimerkiksi datasivustolla voi selata yhteiskunnallisia yrityksiä toimialan, koon, alueen sekä yhtiömuodon perusteella.
YYO:n tärkeimpiä tavoitteita on saada lisää työpaikkoja osatyökykyisille ja muuten vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville. Osaamiskeskus on laatinut politiikkasuosituksen tavoitteista ja toimista, joilla vauhditetaan yhteiskunnallisten yritysten kykyä luoda uusi työpaikka 100 000 ihmiselle, erityisesti osatyökykyisille ja muille tukea tarvitseville tekijöille. Keinot tähän ovat jo olemassa eikä niiden käyttöön ottoon tarvita lisää julkista rahoitusta nykyiseen verrattuna.
- Politiikkasuositus: Uusi työpaikka 100 000 ihmiselle yhteiskunnallisten yritysten voimalla (pdf)
- Yhteiskunnallinen yritys -teos on tarkoitettu kaikille yhteiskunnallisesta yrittämisestä kiinnostuneille ja se sopii myös oppikirjaksi. Kirja käsittelee yhteiskunnallisen yrityksen moninaisuutta ja sen mahdollisuuksia eri näkökulmista lukuisin esimerkein.
- Toukokuussa 2023 julkaistiin valtioneuvoston TEAS-tutkimus suomalaisten yhteiskunnallisten yritysten sosiaalisen innovaatiotoiminnan nykytilasta ja vaikuttavuudesta sekä mm. tarvittavan tuen ja rahoituksen kehitystarpeista. Lue lisää:
Yhteiskunnallisten yritysten toiminnan edistäminen Suomessa
Rahoituskaudella 2021 - 2027 toteutetaan ESR+-rahoituksella valtakunnallinen koordinaatiohanke Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen. Koordinaatiohanke tukee valtakunnallisen yhteiskunnallisten yritysten strategian toimeenpanoa ja kokoaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja yhteisötalouden liiketoimintaosaamisen parantamisen teemassa työskentelevät toimijat ja hankkeet verkostoiksi. Lue lisää:
- Rahoituskaudella 2021-2027 toteutetaan ESR+-rahoituksella valtakunnallinen koordinaatiohanke Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen. Koordinaatiohanke tukee valtakunnallisen yhteiskunnallisten yritysten strategian toimeenpanoa ja kokoaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja yhteisötalouden liiketoimintaosaamisen parantamisen teemassa työskentelevät toimijat ja hankkeet verkostoiksi. Lue lisää:
EU:n yhteisötalous tukee yhteiskunnallista yrittäjyyttä
Yhteisötalouden organisaatiot ovat yhteisöjä, jotka asettavat yhteiskunnalliset tai esimerkiksi ympäristöä koskevat tavoitteensa etusijalle. Ne myös sijoittavat suurimman osan tuloistaan edistämään tätä tavoitetta. Siten EU:n tavoitteet tukevat myös suomalaisten yhteiskunnallisten yritysten ja Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen toimintaa.
Mitä ovat yhteiskunnalliset yritykset?
Yhteiskunnallinen yritys
- harjoittaa liiketoimintaa yhteiskunnallisen tavoitteensa toteuttamiseksi
- käyttää suurimman osan voitostaan tai ylijäämästään edistääkseen yhteiskunnallista tavoitettaan
- vahvistaa tämän tavoitteensa yhteisön yhtiöjärjestykseen tai sääntöihin.
Yhteiskunnallinen yritys korostaa toiminnassaan vastuullisuutta, avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä hallintomallissaan osallisuutta ja demokratiaa.
Yhteiskunnallinen yritys voi olla
- osakeyhtiö tai
- osuuskunta tai
- liiketoimintaa harjoittava säätiö tai yhdistys.
Yhteiskunnallisilla yrityksillä ei ole lainsäädäntöön perustuvaa erityisasemaa eikä yhteiskunta tue niitä taloudellisesti sen enempää kuin muitakaan yrityksiä.
Suomessa on noin 3500 yhteiskunnallista yritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli 6 miljardia euroa. Pääosa yrityksistä toimii sosiaali- ja terveysalan palveluissa, työllistämis- sekä ympäristö- ja kierrätystoimialoilla. Työpaikkoja yhteiskunnallisissa yrityksissä on yli 60 000.
Lue lisää Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen YYO verkkosivuilta yyo.fi
Lisätietoja:
Hanna Hämäläinen, työ- ja elinkeinoministeriö
Ajankohtaista
Yhteisötalouden toimijoille entistä paremmat mahdollisuudet lisätä työllisyyttä ja osallisuutta
Yhteisötalouden toimijat voivat tukea digivihreää siirtymää – aloitteiden aika on nyt
Yhteisötalous voi luoda kestävää hyvinvointia niin Suomessa kuin koko Euroopassa
Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus aloittaa toimintansa
Väliraportti yhteiskunnallisista yrityksistä Suomessa julkaistu
Muualla verkossa
- Yhteiskunnallinen Yritys (Suomalaisen Työn Liitto)
- Yhteiskunnan kehittäjät ja uudistajat : Yhteiskunnallisten yritysten sosiaaliset innovaatiot (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2023:40)
- Mitä on yhteisötalous? What is the Social Economy? (video, Youtube)
- Social economy and inclusive entrepreneurship (Euroopan komissio)
- OECD:n neuvoston suositukset sosiaali- ja yhteisvastuutaloudesta sekä sosiaalisesta innovoinnista Recommendation of the Council on the Social and Solidarity Economy and Social Innovation
- ILO:n ehdotus ihmisarvoisesta työstä sekä yhteisö- ja solidaarisuustaloudesta (Resolution concerning decent work and the social and solidarity economy, In English)