EU- ja kansainvälinen yhteistyö
Työ- ja elinkeinoministeriön EU- ja kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää kestävää kasvua ja strategista kilpailukykyä.
Tähän pyritään muun muassa:
- edistämällä elinkeinotoiminnan ja työllisyyden kasvua, osaavan työvoiman saatavuutta, ja ilmastotavoitteiden saavuttamista puhtailla investoinneilla
- edistämällä toimivia ja kriisinsietokykyisiä Euroopan Unionin (EU) sisämarkkinoita tavoittelemalla parempaa ja vähäisempää EU-sääntelyä
- vaikuttamalla siihen, että EU-lainsäädäntö loisi investointien kannalta ennakoitavan ja vakaan toimintaympäristön
- edistämällä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä kestävää, kilpailukykyistä ja toimitusvarmaa energiapolitiikkaa ja kahdenvälistä taloudellista yhteistyötä keskeisten kumppanimaiden kanssa.
Ministeriön EU- ja kansainvälinen toiminta perustuu Suomen EU- ja kansainvälisiin sitoumuksiin, hallitusohjelmaan, hallituksen EU-strategisiin linjauksiin ja ministeriön strategiaan.
Laajaa toimintaa eri foorumeilla
Työ- ja elinkeinoministeriö tekee kansainvälistä yhteistyötä eri foorumeilla ja kahdenvälisesti keskeisten kumppanimaiden kanssa.
Ministeriön toiminnan kannalta keskeisimpiä foorumeja ovat:
- Euroopan unioni (EU)
- Pohjoismaiden ministerineuvosto (PMN)
- Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD)
- Pohjois-Atlantin liitto (Nato)
- Kansainvälinen energiajärjestö (IEA)
- Yhdistyneet kansakunnat (YK) ja sen eri toimielimet
- Kansainvälinen työjärjestö (ILO)
- Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA)- YK:n avaruuskomitea (COPUOS)
- Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO) - Maailman kauppajärjestö (WTO)
- Euroopan avaruusjärjestö (ESA)
EU-vaikuttamisen tavoitteena on edistää kestävän kasvun edellytyksiä pitkäjänteisesti ja tuloksellisesti. EU-ennakkovaikuttamiseen tähtäävässä kannanmuodostuksessa hyödynnetään EU-jaostojärjestelmää ja kuullaan sidosryhmiä.
Vaikuttamisen lähtökohtana on EU:n strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen EU:n omien vahvuuksien ja markkinaehtoisten ratkaisujen perusteella. Keskiössä ovat toimivat sisämarkkinat ja tehokas valtiontuki- ja kilpailupolitiikka, jotka edistävät ennustettavaa ja suotuisaa investointiympäristöä. Tavoitteena on, että EU:n varoja suunnataan laatuperusteisesti entistä enemmän tutkimusta, innovaatioita, osaamista, digitalisaatiota, kokonaisturvallisuutta ja puhdasta siirtymää edistäviin toimiin.
Ministeriön kahdenvälisessä kansainvälisessä yhteistyössä painottuu yhteistyö maiden kanssa, joilla on keskeistä merkitystä Suomen talouden ja kaupan, teknologian ja innovaatioiden sekä työvoiman saannin kannalta. Yhteistyön pohjana ovat valtiosopimukset, yhteisymmärryspöytäkirjat ja muut yhteistyöjärjestelyt.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myös mukana Team Finland -verkoston toiminnassa. Team Finland -verkosto edistää Suomen asiaa maailmalla: Suomen taloudellisia ulkosuhteita, suomalaisten yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia ulkomaisia investointeja ja Suomen maakuvaa.
Katso myös
Pohjoismainen yhteistyö
Kansainvälinen yhteistyö työelämäasioissa
Kansainvälinen työjärjestö ILO
Kansainvälinen yhteistyö innovaatioasioissa
Yritysten kansainvälistyminen
Energia-alan EU- ja kansainvälinen yhteistyö
EU:n teollisuuspolitiikka
EU:n alue- ja rakennepolitiikka