Ajankohtaista tietoa mahdollisesta sähköpulatilanteesta

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut koko EU:n energiatilanteeseen. Syksyllä ja talvella energiakulutus kasvaa. Energiatilanne tulee olemaan haastava erityisesti Keski-Euroopassa, mutta myös Suomessa.

Tälle sivulle on koottu tietoa siitä, miten ja miksi jokaisen tulisi osallistua energiansäästöön, miten mahdollinen sähköpulatilanne syntyy ja kuinka sähköpulatilanteessa toimitaan. 

Energiansäästäminen ja sähkönkulutushuippujen pienentäminen

Jotta sähköjärjestelmä toimii, sähköntuotannon ja kulutuksen tulee olla yhtä suuria. Sähkön riittävyyteen vaikuttaa sekä tuotannon että kulutuksen määrä. Tuotannon määrään vaikuttavat muun muassa sää ja Olkiluoto 3:n tilanne. 

Talvella voi olla edessä tilanteita, joissa nykyisellä kulutuksella sähkönkulutus on suurempaa kuin tuotanto. Näissä tilanteissa kantaverkkoyhtiö Fingrid voi joutua tekemään päätöksen alueellisista, hallituista sähkökatkoista. Hallituilla sähkökatkoilla estetään koko sähköjärjestelmän kaatuminen. 

Jokainen toimija voi omaa kulutustaan vähentämällä vaikuttaa siihen, että sähkön kulutus ei ylitä sen tarjontaa. Siksi kaikki tarvitaan mukaan yhteisiin energiansäästötalkoisiin. 

Astetta alemmas − Energiaa säästäen kohti talvea

Jotta sähköä riittää talvella kaikille, tulee kaikkien ihmisten, yritysten ja organisaatioiden osallistua energiansäästöön. Astetta alemmas -kampanjassa kerrotaan konkreettisia vinkkejä, joilla jokainen voi vaikuttaa omaan energiankulutukseensa. Näitä ovat muun muassa:

  • Laske sisätiloissa huoneenlämpöä. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee viisi prosenttia pienempää energiankulutusta. Suositeltava lämpötila oleskeluhuoneissa on 20–21 ºC ja makuuhuoneissa 18–20 º.
  • Käytä vähemmän lämmintä vettä. Suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen.
  • Vältä sähkönkäyttöä kulutushuippujen aikaan, eli arkisin klo 8−10 ja 16−20. Suunnittele arkeasi niin, että käytät paljon energiaa kuluttavia laitteita (esim. lattialämmitys, uuni) silloin, kun sähköä on riittävästi ja se on edullista. Vältä paljon energiaa kuluttavien laitteiden käyttöä kulutushuippujen, arkipäivisin aamulla kello 8–10 ja alkuillasta klo 16–18, välillä.

Lisää konkreettisempia energiansäästövinkkejä ja lisätietoa Astetta alemmas -kampanjasta löydät kampanjan verkkosivuilta.

Seuraa ja suunnittele omaa sähkönkulutustasi

  • Lataa puhelimeesi Fingridin Tuntihinta -sovellus, joka kertoo seuraavan vuorokauden sähkön tuntihinnan.
  • Monien sähköyhtiöiden sovelluksien kautta pystyt seuraamaan omaa kulutustasi ja vertaamaan sitä esimerkiksi viime vuoden kulutukseesi. Seuraa myös oman sähköyhtiösi viestintää. 
  • Fingridin Datahubista löydät paljon tietoa omaan sähkösopimukseesi ja sähkön kulutukseesi liittyen. Voit myös tarkistaa Datahubista, millainen sähkösopimuksesi on ja mikä on asuinalueesi jakeluverkkoyhtiö.

Sähköpula ja hallitut sähkökatkot

Tuntien mittaisia sähkökatkoja voi syntyä normaalioloissa ennakoimattomasti monista syistä, esimerkiksi myrskyjen tai vikojen seurauksena. Sähkömarkkinalainsäädännön mukaan myrskyt tai lumikuormat eivät saa aiheuttaa yli kuuden tunnin sähkökatkoa asemakaava-alueilla ja yli 36 tunnin sähkökatkoa muilla alueilla. Asiakkaiden tulee siis olla varautunut sähkökatkoihin myös normaalioloissa. 

Jos Suomessa ajaudutaan tilanteeseen, jossa sähkönkulutus ylittää sähköntuotannon, kantaverkkoyhtiö Fingrid päättää hallittujen sähkökatkojen aloittamisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Fingrid antaa paikallisille jakeluverkkoyhtiöille tiedoksi määrän, joka jokaisella alueella pitää vähentää sähkönkulutusta. Jakeluverkkoyhtiöt vastaavat sähkön jakelusta tietyille alueille. Sähkön myyjä, eli yritys, jonka kanssa esimerkiksi kotitaloudet tekevät sähkösopimuksen, voi olla eri yritys kuin alueen jakeluverkkoyhtiö.

Sähkökatkot kierrätetään kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpulatilanne päättyy. Sähköpulaan voidaan päätyä ennakoiden tai yllättäen. Sähköpulatilanteesta viestivät Fingrid ja työ- ja elinkeinoministeriö. Jakeluverkkoyhtiöt viestivät omille asiakkailleen.

Varautuminen ja toiminta sähköpulassa

 

  • Vähennä sähkönkäyttöä erityisesti kulutushuippujen aikana ja olet mukana ennaltaehkäisemässä sähköpulatilanteita. 
  • Jos sähkökatko alkaa, sammuta sähkölaitteet. Katkaise virta erityisesti liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta, jotta ne eivät aiheuta tulipaloa, kun sähköt palaavat.
  • Älä soita hätänumeroon, jos sinulla ei ole akuuttia hätää. 
  • Lue lisää konkreettisia ohjeita sähköpulatilanteeseen varautumisesta
    Sähkökatko - 72 tuntia -verkkosivulta. 
     

Lisätietoa