Luvat ja valvonta -hanke
Asiakaslähtöisyyttä yli rajojen
Luvat ja valvonta -hankkeessa uudistetaan lupa- ja valvontatoiminnan toimintamallit digitalisaatiota hyödyntämällä. Tarkoituksena on aidosti asiakaslähtöinen kehittäminen sekä asiakkaan tarpeisiin vastaavien lupa- ja valvontakokonaisuuksien tunnistaminen. Lisäksi tavoitellaan palvelu- ja käsittelyprosessien asiakaslähtöistä yhteensovittamista yli organisaatio- ja viranomaisrajojen.
Hanke pyrkii helpottamaan ja keventämään asiakkaan arkea tunnistamalla ja purkamalla turhia ja päällekkäisiä prosesseja ja palveluja. Samalla se tehostaa ja yhteensovittaa viranomaistoimintaa ja -prosesseja. Kyse on laajasta ja merkittävästä toiminta- ja ajattelutavan muutoksesta, jossa asiakas ja asiakkaan tarpeet sekä tieto ja sen hyödyntäminen nostetaan keskiöön.
Asiakaslähtöisyys varmistetaan seuraavasti:
- Tunnistetaan ja kuvataan asiakkaan tarpeesta muodostuvat palvelukokonaisuudet sekä asiakaslähtöiset, sujuvat palvelupolut ja – ketjut
- Tarjotaan palvelut hallinnontasot ja organisaatiorajat ylittäen
- Nostetaan tieto keskiöön - reaaliaikainen tieto seuraa asiakasta
- Rakennetaan yhden luukun periaatteella toimiva digitaalinen asiointi/palvelukerros ja käyttöä tukevat kaikkikanavaiset tukipalvelut
- Hyödynnetään analytiikkaa, automatiikkaa ja tekoälyä.
Meneillään hankkeessa
Luvat ja valvonta -palvelu on otettu ensimmäisten lupien osalta käyttöön 1.9.2020. Luvat ja valvonta -palvelun kautta voidaan hakea teollisuuslaitoksen perustamiseen tai muutokseen liittyviä Aluehallintoviraston myöntämiä ympäristölupia sekä Tukesin myöntämiä kemikaaliturvallisuuslupia yhtenä kokonaisuutena.
Laki uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyistä tuli voimaan 30.6.2021. Siinä edellytetään lupa-asioinnin sujuvoittamista mm. yhden asiointipisteen periaatteella ja luvanhakijan mahdollisuudesta asioida sähköisesti. Yhteyspisteviranomainen yhdessä Luvat ja valvonta -palvelun kanssa mahdollistavat lain edellyttämät vaatimukset, mutta luvanhakijalle lain vaatimukset realisoituvat vasta siinä vaiheessa, kun uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupien käsittelystä vastaavat toimivaltaiset viranomaiset ovat liittyneet Luvat ja valvonta -palveluun, mukaan lukien kunnat toimivaltaisina viranomaisina.
Tapahtumajärjestämisen lupakokonaisuus on otettavissa käyttöön Luvat ja valvonta -palvelussa, ensimmäiset käyttöönotot tapahtuvat vuonna 2024.
Palvelun kehittämisen painopisteenä 2024 – 2026 on vihreän siirtymän luvituksen sujuvoittaminen (REPowerEU). Kehittämisen painopisteet tukevat myös ympäristöministeriön yhden luukun palvelujen hankkeita sekä 2026 käynnistyvän Lupa- ja valvontaviraston toimintaa.
Luvat ja valvonta -palvelu on osa Suomen digikompassin elämäntapahtumien ja liiketoimintatapahtumien digitalisointia ja mukana mahdollistavana kokonaisuutena.
Luvat ja valvonta -palvelua kehitetään aktiivisesti ja uusia lupia sekä ilmoituksia lisätään palveluun vaiheittain.
Luvat ja valvonta -palvelun tukisivusto viranomaisille
Luvat ja valvonta -palvelun tukisivusto tarjoaa viranomaisille tietoa palvelusta, palveluun käyttöönotosta ja asiakaslähtöisestä kehittämisestä:
https://luvatjavalvonta.fi/
Hankkeen tiedot valtioneuvoston hankeikkunassa
Lisätietoja: Kimmo Kuusela
Tilaa hankkeen uutiskirje
Voit tilata Luvat ja valvonta -hankkeen uutiskirjeen ja teemauutiskirjeet alla olevan lomakkeen kautta:
Lue hankkeen julkaistut uutiskirjeet