Osaamisen tunnistamisen selvitykset ja kokeilut
Osaamisen tunnistamisen työryhmä ehdotti väliraportissaan selvityksiä ja kokeiluja, joilla voidaan löytää uusia tapoja edistää muualla kuin tutkintokoulutuksessa hankitun osaamisen tunnistamisen menettelyitä ja työvälineitä. Selvitykset ja kokeilut rahoitettiin EU:n elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF) ja ne toteutetaan pääosin julkisina hankintoina.
Selvitys osaamisen tunnistamisen hyvistä käytännöistä
Selvityksen osaamisen tunnistamisen hyvistä käytännöistä toteutti ryhmittymä, johon kuuluivat Demos Helsinki Oy, Innolink Research Oy ja Tieke Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry.
Selvityksen loppuraportti (maaliskuu 2024).
Selvitys tutkintojen ja muiden osaamiskokonaisuuksien viitekehyksen laajentamisesta sekä koulutusjärjestelmään kuulumattomien koulutusten tason näkyväksi tekemisestä
Selvityksellä koottiin tietoa koulutusjärjestelmään kuulumattomista koulutuksista, viitekehyksen laajentamistarpeista sekä haettiin vaihtoehtoisia tapoja koulutusjärjestelmään kuulumattomien koulutusten tason ja vertailtavuuden lisäämiseksi sekä koulutusjärjestelmään kuulumattomassa koulutuksessa hankitun osaamisen tunnistamisen edistämiseksi.
Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen toteuttaman selvityksen loppuraportti.
Owal Group Oy:n toteuttaman selvityksen loppuraportti.
Kokeilut
Työryhmä ehdotti väliraportissaan kokeiluita koulutusjärjestelmän ulkopuolella syntyneen osaamisen tunnistamisen kehittämiseksi Suomessa. Kokeiluita käynnistettiin vuosien 2023-2024 aikana ja tuloksia niistä saatiin vuoden 2024 loppuun mennessä.
Kokeilut osaamisen tunnistamisen edistämiseksi pk-yrityksissä
Kokeiluiden tavoitteena oli löytää laajasti hyödynnettävissä olevia pk-yritysten arjen toimintaan soveltuvia käytäntöjä, menetelmiä ja työkaluja henkilöstön osaamisen tunnistamisen eli osaamisen havaitsemisen, sanoittamisen ja näkyväksi tekemisen avuksi.
Discovery Street Oy:n loppuraportti.
Hyrian loppuraportti ja osaamisen tunnistamisen työkalu.
Sosiaalipalvelusäätiö Otteen loppuraportti.
Osaamisen tunnistamisen malli työvoiman ulkopuolella oleville maahanmuuttajille
Kokeiluiden tavoitteena oli testata käytännössä osaamisen tunnistamisen mallia työvoiman ulkopuolella oleville ja/tai kotoutumispalveluiden ulkopuolelle jääneille maahanmuuttajille. Lisäksi tavoitteena oli luoda testattavan mallin ja muista osaamisen tunnistamisen malleista aiemmin saatujen kokemusten pohjalta ehdotus laajasti hyödynnettävästä mallista kohderyhmän osaamisen tunnistamiselle. Osaamisen tunnistamisen avulla osaaminen tehtiin näkyväksi maahanmuuttajalle itselleen, työnantajille, koulutuksen ja muiden palveluiden järjestäjille sekä maahanmuuttajien kotoutumis- ja työllistymispalveluissa toimiville viranomaisille.
Hyrian loppuraportti ja osaamisen tunnistamisen työkalu.
Springhouse Oy:n loppuraportti.
Axxell Utbildning Ab:n loppuraportti.
Uraohjaajien osaamisen tunnistamisen taitojen kehittäminen
Uraohjaajien osaamisen tunnistamisen taitojen kehittämiseksi julkaistiin eOppivan avoimella julkaisualustalla Osaaminen näkyväksi ohjauksessa -koulutus. Koulutus on osa työ- ja elinkeinoministeriön ja KEHA-keskuksen hankkimaa ohjausosaamisen koulutuskokonaisuutta.
Ohjausosaamisen koulutuskokonaisuus eOppivassa.
Kysely uraohjaajien osaamisen tunnistamista koskevista osaamistarpeista
Kiertotalouden osaamismerkistö
Tavoitteena oli pilotoida digitaalista osaamismerkistöä tunnistamaan ja tekemään näkyväksi työelämässä tarvittavaa kiertotalousosaamista. Hankkeesta lisää AFRY:n ja TIEKE:n sivuilla.
Kiertotalouden osaamismerkistö -hankkeen loppuraportti.
Väliraportti (toukokuu -24) kiertotalouden osaamismerkistöstä.
Yhteystiedot
Markku Virtanen, Neuvotteleva virkamies
työ- ja elinkeinoministeriö, Alueet ja kasvupalvelut AKO, Työllisyyden edistäminen ja kohtaanto TEKO Puhelin:0295049068 Sähköpostiosoite: [email protected]