Tuotteiden ekologinen suunnittelu eli ecodesign

Tuotteiden ekologisella suunnittelulla eli ecodesignilla pyritään varmistamaan, että kuluttajille on tarjolla tuotteita, joiden energiatehokkuus on korkea ja ympäristövaikutus pieni. Ekosuunnittelusäädösten vaatimuksilla integroidaan ympäristönäkökohdat ja elinkaariajattelu tuotteiden tuotesuunnitteluvaiheeseen.

Ekosuunnittelun puitteista säädetään EU-tasolla ecodesign-direktiivissä ja kansallisella tasolla ekosuunnittelulaissa ja -asetuksessa. Ecodesign-direktiivi on puitedirektiivi. Se velvoittaa tuotteiden valmistajia ja maahantuojia vasta, kun kyseiselle tuotteelle on Euroopan komission johdolla laadittu tuoteryhmäkohtaiset vaatimukset. Direktiivissä on määritelty perusteet tuoteryhmien valitsemiseksi. Edellytyksenä on, että tuotetta myydään vähintään 200 000 kappaletta vuodessa EU:n alueella. Tuotteella on myös oltava huomattavat ympäristövaikutukset. Lisäksi tuotteeseen on liityttävä merkittäviä mahdollisuuksia ympäristövaikutusten parantamiseen ilman kohtuuttomia kustannuksia.

Ekosuunnittelusäädöksissä asetetaan vaatimuksia, jotka parantavat tuotteiden energiatehokkuutta tai vähentävät tuotteiden muita ympäristövaikutuksia (esim. materiaalitehokkuus, kiertotalous, kestävyys, korjattavuus, kierrätysmateriaalien käyttö).  Jos tuote ei täytä sille asetettuja ecodesign-vaatimuksia, sitä ei saa saattaa markkinoille tai ottaa käyttöön Euroopan unionin alueella.

Tuoteryhmäkohtaisia vaatimuksia on annettu useille tuoteryhmille pyykinpesukoneista sähkömoottoreihin. Lisätietoa säädellyistä tuoteryhmistä löytyy ekosuunnittelu.info -sivustolta.

Uusi EU:n ekosuunnitteluasetus

EU:n ekosuunnitteluasetus astui voimaan 18.7.2024. Asetus on suoraan kaikissa jäsenvaltioissa sovellettavaa lainsäädäntöä. Asetus korvaa ekosuunnitteludirektiivin vaiheittain. Direktiivi ja siihen pohjautuva lainsäädäntö säilyvät uuden asetuksen rinnalla voimassa vielä jonkin aikaa. Asetus on direktiivin tavoin puitesääntelyä. Tarkempia vaatimuksia annetaan tuoteryhmiä tai tuotteita koskevilla komission delegoiduilla säädöksillä. Isot muutokset tapahtuvat pitkällä aikavälillä. 

Lisätietoja: Pauliina Kanerva, Miia Merisalo