- Energia- ja ilmastostrategia
- Sähkömarkkinat
- Päästökauppa
- Uusiutuva energia
- Energiatehokkuus
- Energia- ja investointituet
- Ydinenergia
- Energiahuollon varmuus
- Energiakolumnit
- Energia-alan EU- ja kansainvälinen yhteistyö
- Energiateknologiat
Päästökauppadirektiivi
Päästökauppadirektiivin (2003/87/EY) tarkoituksena on, että päästökauppajärjestelmään kuuluvien toimialojen päästöt pysyvät koko EU:n päästökauppasektorille asetetun päästökaton alapuolella.
EU:n 20 %:n päästövähennystavoite vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä toimeenpannaan ja jaetaan EU:n päästökauppajärjestelmään kuuluvien laitosten ja päästökauppasektorin ulkopuolisten lähteiden eli taakanjakosektorin kesken. Päästökauppasektorin vähennystavoite on 21 % vuoden 2005 tasosta vuoteen 2020 mennessä.
Myös EU:n 40 %:n päästövähennystavoite vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä jaetaan EU:n päästökauppajärjestelmän ja taakanjakosektorin kesken. Päästökauppasektorin vähennystavoite on 43 % vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Päästökatto varmistaa tavoitteen saavuttamisen.
Vuodesta 2013 alkaen päästöoikeudet on jaettu EU-tasolla harmonisoitujen jakomenetelmien mukaisesti, eikä jäsenvaltioilla ole kansallista harkinnanvaraa. Pääasiallinen jakomenetelmä kolmannella ja neljännellä päästökauppakaudella on päästöoikeuksien huutokauppa. Tietyt toimialat saavat maksutta jaettavia päästöoikeuksia päästökauppadirektiivin (2003/87/EY) ja komission toimeenpanosäädösten mukaisesti.