Tukialueet

Alueiden välillä on eroja siinä, millaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat yritystoiminnalle. Työvoima- ja muut resurssit ovat jakautuneet epätasaisesti. Valtioneuvosto voi nimetä heikommin kehittyneitä alueita tukialueiksi. Tukialueilla yritysten investointeihin myönnettävän avustuksen taso voi olla korkeampi kuin muualla maassa. Tukea myöntävät ELY-keskukset.

Tukialueet määritellään EU:n asettamien kriteereiden puitteissa. Keskeisimpiä kriteereitä ovat väestöntiheys, BKT ja työttömyysaste sekä tietyt maantieteelliset erityispiirteet. Tukialueeksi on mahdollista nimetä myös vakavan rakennemuutoksen kohteena olevia alueita.
 

Tukialueet ja tukitasot kaudella 2022–2027

Valtioneuvoston asetus alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta annetussa laissa tarkoitetuista tukialueista vuosina 2022–2027 määrittää Suomen I ja II -tukialueet. Asetus (467/2022) tuli voimaan 22.6.2022. Väliarvioinnin perusteella tukialueisiin on tehty muutoksia, jotka ovat voimassa 1.10.2024-31.12.2027.

I tukialueeseen kuuluvat kaikki kunnat, jotka sijaitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen suuralueella eli Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa. Lisäksi I tukialueeseen kuuluvat Etelä-Karjalan maakunnasta Imatra, Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti sekä Kymenlaakson maakunnasta Kotka, Hamina, Pyhtää, Miehikkälä ja Virolahti. 

II tukialueeseen kuuluvat Keski-Suomen maakunnasta Jämsä, Joutsa, Luhanka, Keuruu, Multia, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, Saarijärvi ja Viitasaari; sekä Pirkanmaan maakunnasta Kuhmoinen ja Mänttä-Vilppula.

I ja II -tukialueiden kunnat 2022-2027

Tukialueet 2022-2027, tekstissä kerrotut kuntatiedot karttakuvana

 

Tuen enimmäistukitasot

 

Tukialueet Pieni yritys Keskisuuri yritys Suuri yritys
I tukialue 40 % 30 % 20 %
II tukialue 35 % 25 % 15 %
Tukialueiden ulkopuoliset alueet 
(III tukialue)
20 % 10 %  

  Lisätietoja: Hanna-Maria Urjankangas