Energia
Energiapolitiikan tavoitteena on edetä johdonmukaisesti kohti kestävää ilmastoneutraalia yhteiskuntaa kasvun mahdollisuudet hyödyntäen. Energiahuollon varmistaminen on yksi talouskasvun edellytyksistä. TEM:n tehtäviä ovat energiamarkkinoiden ja toimitusvarmuuden kehittäminen, uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden edistäminen sekä ydinenergian sääntely. Ministeriölle kuuluu myös päästökaupan toimeenpano sekä ilmastopolitiikan kansallisen valmistelun ja toimeenpanon yhteensovittaminen.
-
Energia- ja ilmastostrategia »
Suomen pitkän aikavälin tavoitteena on hiilineutraali yhteiskunta. Ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kasvihuonekaasupäästöistä noin 80 prosenttia on peräisin energian tuotannosta ja kulutuksesta mukaan lukien liikenne.
-
Päästökaupan tarkoituksena on, että suurten teollisuus- ja energiantuotantolaitosten hiilidioksidipäästöt pysyvät koko EU:n päästökauppasektorille asetetun päästökaton rajoissa.
-
Suomessa toimii noin 75 sähkön vähittäismyyjää. Sähkömarkkinat mahdollistavat myös sähkönkäyttäjien oman pienimuotoisen sähköntuotannon ja sen myynnin sähkömarkkinoille.
-
Hiilineutraali lämmitys on avainasemassa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Kaukolämmön ja –jäähdytyksen rooli tulee olemaan keskeinen myös tulevaisuuden energiajärjestelmissä.
-
Suomessa käytettävistä uusiutuvista energiamuodoista tärkeimpiä ovat bioenergia, varsinkin metsäteollisuuden sivuvirroista saatavat ja muut puupohjaiset polttoaineet, vesivoima, tuulivoima, maalämpö ja aurinkoenergia.
-
Energiatehokkuuden kehittämisen keskeisenä tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen kustannustehokas vähentäminen. Ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi energiaa on tärkeää säästää myös muista syistä.
-
Työ- ja elinkeinoministeriö voi myöntää harkinnan perusteella tukea innovatiivisiin energiahankkeisiin. Energiatukea myönnetään investointi- ja selvityshankkeisiin.
-
Suomessa tuotetusta sähköstä kolmannes (33% v. 2021) tuotetaan ydinenergialla. Sähkön kokonaiskulutuksesta Suomessa tuotetun ydinenergian osuus on puolestaan yli neljänneksen (26% v. 2021).
-
Suomen hajautettu, monipuolinen ja tehokas energian tuotanto on energiahuollon varmuuden perusta.
-
Energia-alan EU- ja kansainvälinen yhteistyö »
Energia-alalla on harjoitettu kansainvälistä yhteistyötä pitkään erilaisilla foorumeilla. Yhteistyön tarve on globaalien kysymysten myötä lisääntynyt.
-
Ilmastonmuutoksen hillintä luo valtavat puhtaiden ratkaisuiden markkinat globaalisti. Myös ilmanlaadun parantaminen ja energiansaannin varmistaminen luovat markkinoita energiateknologioille.
-
Vuonna 2020 laaditut toimialakohtaiset vähähiilisyystiekartat päivitetään Orpon hallitusohjelman mukaisesti. Tiekartat viitoittavat tietä kohti vähähiilistä tulevaisuutta.