Työvoimapalvelut tukevat työllisyyttä ja kasvua

Kunnat vastaavat työvoimapalveluista 1.1.2025 alkaen TE-palvelut 2024 uudistuksen myötä. Työvoimapalvelut voi järjestää kunta, kuntien muodostama yhteistoiminta-alue (työllisyysalue) tai kuntayhtymä.

Lue lisää TE-palvelut 2024 –uudistuksesta

Julkisilla työvoimapalveluilla edistetään työmarkkinoiden toimivuutta turvaamalla osaavan työvoiman saatavuutta, työnhakijoiden työllistymistä sekä kansalaisten työllistymiskyvyn kehittymistä.

Työvoimapalveluilla vaikutetaan uuden yritystoiminnan syntymiseen ja parannetaan yritysten toimintaedellytyksiä.

Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa julkisten työvoimapalvelujen yleisestä ohjauksesta, kehittämisestä sekä valvonnasta. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö vastaa työvoimapalveluita koskevasta lainsäädännöstä.  Valtioneuvosto asettaa hallituskausittain työ- ja elinkeinoministeriön esittelystä työllisyyden edistämisen valtakunnalliset tavoitteet, joissa määritetään strategisen tason tavoitteet työllisyyden edistämiseen. Ministeriö seuraa tavoitteiden toteutumista vuosittain. 

Työvoimaviranomaiset vastaavat julkisista työvoimapalveluista. Työvoimapalvelujen asiakkaita ovat henkilöasiakkaat, yritykset ja yhteisöt. Työvoimapalveluja asiakkaille tuottavat organisaatiot ovat elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden asiantuntijoita. Julkisten työvoimapalvelujen rinnalla muita työvoima- ja yrityspalveluja voivat tuottaa mm.

  • yritykset,
  • seudulliset ja valtakunnalliset yrityspalveluorganisaatiot,
  • oppilaitokset,
  • kolmannen sektorin toimijat,
  • julkisen hallinnon yhteispalvelupisteet,
  • koko Suomea puhelimitse ja verkossa palveleva työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskus sekä
  • henkilöstöpalveluyritykset ja muut yksityiset palveluntuottajat.

ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus) tuottaa ELY-keskuksille ja kunnallisille työvoimaviranomaisille kehittämis- ja hallintopalveluita.

Lisätietoja: Ahti Avikainen

Muualla verkossa