Hyppää sisältöön
Media

Arviointi: VTT:n verkosto-osaaminen on hyvää ja sitä kannattaa edelleen parantaa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 31.1.2019 9.00
Tiedote

VTT:n osaaminen näyttäytyy pääosin erittäin korkeatasoisena. Asiakkuusajattelu on keskeinen haaste VTT:n toteuttaessa rooliaan elinkeinoelämän uudistajana. Erityisesti VTT:n yhteistyö yritysten kanssa on tärkeässä roolissa. Paras alusta yritysten kanssa tehtävälle yhteistyölle ovat innovaatioekosysteemit, joissa VTT voi hyvänä yritysrajapinnan osaajana ottaa roolia verkotta­jana ja fasilitoijana. Tämä käy ilmi VTT:stä tehdystä arvioinnista.

Arvioinnissa on kuvattu VTT:n nykytilanne sekä olennaiset toimintaympäristön muutokset, erityisesti on analysoitu VTT:n strategiaa, yhtiöittämisen vaikutuksia ja omistajaohjausta.

– VTT on Suomen ja Euroopan mittakaavassa merkittävä tutkimuslaitos ja kansallinen voimavara. Jotta VTT voi pysyä kehityksen eturivissä, on sen kansainvälisestä kilpailukyvystä pidettävä huolta ja varmistettava siihen riittävät voimavarat, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Jotta Suomi olisi houkutteleva maa sekä kotimaisille että ulkomaisille tutkimusinvestoinneille, on tärkeää luoda vahvoja osaamis- ja innovaatiokeskittymiä. Tämä edellyttää riittävän resursoinnin lisäksi entistä tiiviimpää yhteistyötä yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten välillä, ministeri jatkaa.

–  Suomi tarvitsee rohkeaa ja visionääristä innovaatiotoiminnan suunnannäyttäjää, jotta TKI-toiminnan investoinnit saadaan kasvuun. Toimijan kansalliset ja kansainväliset verkostot ovat avainasemassa, kun pyritään vastaamaan globalisaation haasteisiin, toteaa ylijohtaja Ilona Lundström.

VTT on läpikäynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana useita muutok­sia. Yhtiöittämisestä tehtiin päätös vuonna 2013, ja VTT Oy aloitti toimintansa 1.1.2015. Tällöin VTT käynnisti mittavan strategian uudistamisprosessin ja toteuttaa nyt vuosien 2016–2020 strategiaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti kesäkuussa 2018 riippumattoman arvioinnin VTT:n roolista tutkimus- ja innovaatiojärjestelmässä. Arvioinnin tavoitteena oli tuottaa näkemys kehittämistarpeista ja suosituksia sekä VTT:lle että valtiolle omistajaohjauksen kehittämiseksi.

Esitysmateriaalit:

Puheenvuoro Antti Vasara
VTT arviointi Kutinlahti
Puheenvuoro Mari Hjelt


Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Pirjo Kutinlahti, TEM, [email protected], p. 029 504 8260
varatoimitusjohtaja Mari Hjelt, Gaia Consulting Oy, [email protected], p. 040 823 6991

 
Sivun alkuun