Hyppää sisältöön

Matkailufoorumi: Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttanut tähän mennessä matkailualalla vähemmän kuin pelätty

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2022 17.28
Uutinen

Elinkeinoministeri Mika Lintilän puheenjohtama Matkailufoorumi keskusteli kokouksessaan 15.3.2022 Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vaikutuksista alalle ja matkailualan osaavan työvoiman saatavuuden edistämisestä. 

Matkailufoorumi totesi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tähän mennessä vaikuttanut alaan vähemmän kuin on pelätty. Lapin kuluva talvikausi on ollut erittäin onnistunut eikä a perumisia suuressa määrin ole ainakaan vielä näköpiirissä tuleville kuukausille. Myös Helsingin tilanne on hyvä. Joitain hieman suurempia kongressiperuutuksia on tullut muutamana viime päivänä ja matkojen varausajat ovat lyhentyneet. Huolestuttavin tilanne on itärajan tuntumassa, koska venäläisten lomamatkat Suomeen ovat loppuneet todennäköisesti hyvinkin pitkäksi aikaa. 

Kotimaanmatkailun puolella huolta aiheuttaa myös polttoaineiden ja muiden kulutushyödykkeiden hintojen nousu. 

Alan työvoimapula yhteinen huoli

Matkailufoorumin jäsenet jakoivat yhteisen painavan huolensa matkailualan työvoimapulasta. Monen jäsenen mukaan osaavan työvoiman saaminen on este alan elpymiselle. Valtioneuvostolla on hallitusohjelman mukaisesti käynnissä tai valmistelussa lukuisia työllisyyden edistämisen toimenpiteitä. 

Matkailufoorumin tehtävänä on toimia kansallisena neuvoa-antavana asiantuntijaryhmänä laajasti matkailun kehittämiseen liittyvissä strategisissa kokonaisuuksissa. Foorumin puheenjohtajana toimii elinkeinoministeri Mika Lintilä ja varapuheenjohtajana TEM:n ylijohtaja Ilona Lundström. 

Foorumissa ovat edustettuina alan kannalta keskeiset ministeriöt sekä niiden hallinnonalojen yksiköt, maakuntien liitot ja valtion aluehallinto, matkailun alueorganisaatiot, matkailuyritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot sekä järjestöt. Matkailufoorumin sihteeristö toimii työ- ja elinkeinoministeriössä.
 

Lisätiedot: 
johtava asiantuntija, Sanna Kyyrä, TEM, p. 029 504 7012 
 

 
Sivun alkuun