Hyppää sisältöön
Media

Monipuolista muutosvalmennusta esihenkilöiden ja henkilöstön tukena

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2023 10.24
Uutinen
Henkilöstöjohtaja Taina Vuorinen, KEHA-keskus
Henkilöstöjohtaja Taina Vuorinen, KEHA-keskus

"Käynnistyneet muutosvalmennukset tukevat esihenkilöiden voimavaroja, muutoskyvykkyyttä, roolia ja asemaa muutoksessa. Henkilöstölle tarjotaan tukea muutostilanteen aiheuttamien tunteiden käsittelyyn sekä voimavarojen ja motivaation säilyttämiseen muutoksessa”, kertoo muutosvalmennuksesta vastaava henkilöstöjohtaja Taina Vuorinen KEHA-keskuksesta.

Miten henkilöstöä ja esihenkilöitä tulisi valmistella tulevaan TE-palvelut 2024-uudistuksen tuomiin muutoksiin? 

Uudistuksella luodaan uutta palvelurakennetta, millä tulee olemaan vaikutuksia henkilöstön tehtäviin ja asemaan. Henkilöstöä ja esihenkilöitä tuetaan yhteisellä valtakunnallisella muutosvalmennuksella, jonka tavoitteena on tukea henkilöstön motivaatiota ja voimavaroja muutoksessa sekä lisäksi rakentaa hyvää yhteistyötä valtio- ja kuntatoimijoiden välillä. Olemme valmistelleet jo käynnistynyttä muutosvalmennusta kunnille, virastoille ja näiden henkilöstölle tehtyjen kyselyjen ja selvitysten pohjalta.

Mitkä ovat mielestäsi uudistuksen haasteet muutostuen näkökulmasta?

Erityisen haastavaksi on osoittautunut koko muutoksen kohderyhmän tavoittaminen, sillä kunnat parhaillaan vasta muodostavat työllisyysalueita. Myös alueet eri puolilla valtakuntaa etenevät valmistelussa hyvin eri vauhtia. Toisaalta on huolehdittava palvelukyvyn turvaamisesta ja se luo haasteita henkilöstön valmennukseen osallistumiselle. Edellä mainituista syistä johtuen on tavoitteena tarjota muutosvalmennusta aina TE-palveluiden järjestämisvastuun siirtymishetkeen asti.

Minkälaista tukea on tarjolla?

Käynnistyneet muutosvalmennukset tukevat esihenkilöiden voimavaroja, muutoskyvykkyyttä, roolia ja asemaa muutoksessa. Syksyllä käynnistyvissä valmennuksissa kiinnitetään huomiota esihenkilötyöhön muutostilanteessa. Muutosviestinnästä on vielä tulossa toinen webinaari 8.6.2022. Henkilöstölle tarjotaan tukea muutostilanteen aiheuttamien tunteiden käsittelyyn sekä voimavarojen ja motivaation säilyttämiseen muutoksessa. Myös oman osaamisen tunnistaminen nostetaan esille.

Mitä vinkkejä tahdot antaa uudistuksen toimeenpanoon valmistautuville alueille?

Iso kokonaisuus valtakunnallisessa muutosvalmennuksessa on loppuvuodesta 2023 käynnistyvä alueiden käyttöön suunnattu kokonaisuus yhteistyön rakentamisen tueksi. Tämä kokonaisuus sisältää kolme valtakunnallista webinaaria (aiheena mm. erilaisten organisaatiokulttuureiden kohtaaminen) sekä asiantuntija- ja fasilitointipalvelua alueellisiin, jokaisen alueen tarpeista lähteviin muutosfoorumeihin muutosjohtamisen ja siirtyvän henkilöstön verkostoitumisen tueksi. Tätä mahdollisuutta kannattaa alueiden hyödyntää.

Valmennuksiin liittyvät kysymykset voit lähettää asiointipostilaatikkoon valmennukset.keha(a)ely-keskus.fi.

Sivun alkuun