Hyppää sisältöön

Suomen energiapolitiikan 5-päiväinen IEA-maatutkintavierailu päätökseen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2017 15.39
Tiedote

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n asiantuntijaryhmä vieraili tällä viikolla (27.11.–1.12.2017) Suomessa arvioimassa maassamme toteutettavaa energiapolitiikkaa. Maatutkinnan temaattinen painotus kohdistuu tällä kertaa taakanjakosektorin ja erityisesti liikenteen päästövähennyksiin, metsäbiomassan kestävään käyttöön sekä sähkömarkkinoiden tuleviin haasteisiin.

Työ- ja elinkeinoministeriössä työskennellyt ryhmä tapasi viikon aikana energia-alan keskeisiä toimijoita ja keskusteli eri viranomaisten, toiminnanharjoittajien sekä etu- ja kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa.

– Viikon mittaan on käyty läpi vaikuttava määrä tietoa. Haluan kiittää tutkintaryhmää paneutumisesta ja asiantuntevasta keskustelusta. Olen varma, että tuleva raportti auttaa meitä energiapolitiikan kehittämisessä, toteaa ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolta.

IEA:n maatutkinta on vertaisarviointi, jossa Suomea arvioivaan 10 asiantuntijan ryhmään kuului tänä vuonna jäseniä IEA:n sihteeristöstä, OECD:n ydinenergiajärjestöstä NEA:sta, Euroopan komissiosta, sekä muun muassa Tanskasta, Norjasta ja Australiasta.

– Meillä eri maiden energia-asiantuntijoilla on ollut Suomessa kiehtova vertaisoppimisen viikko yhdessä eri maiden energia-asiantuntijoiden kanssa. Suomella on mielenkiintoinen energiajärjestelmä ja täällä on tapahtunut hyvää kehitystä viimeisten viiden vuoden aikana, mutta nyt maa kohtaa Pariisin ilmastosopimuksen myötä uusia haasteita, toteaa IEA:n arviointiryhmän johtaja Lars Georg Jensen Tanskan energiavirastosta.

– Johtajuuden ottaminen pidemmällä perspektiivillä kohti vuotta 2050 edellyttää puhtaan energian teknologioiden ja innovaatiomahdollisuuksiin haltuunottoa. IEA:n arviointi auttaa Suomen hallitusta saavuttamaan näitä tavoitteita, Jensen jatkaa.

Vierailun jälkeen IEA:n sihteeristö laatii yhdessä arviointiryhmän kanssa kirjallisen maatutkintaraportin. Lopullinen raportti julkaistaan vuoden 2018 jälkimmäisellä puoliskolla. Siinä esitetään arviot energiapolitiikan tilasta ja annetaan suosituksia tarvittavista uusista politiikkatoimista.

Suomen edelliset maatutkinnat on tehty vuosina 2013 ja 2007. Kummallakin keralla Suomi sai tunnustusta tekemistään politiikkavalinnoista ja käytössä olevan energiapaletin monimuotoisuudesta.

Lisätiedot:
ylitarkastaja Katja Tuokko, TEM, puh. 029 50 47043

 
Sivun alkuun