Hyppää sisältöön

Talent Boost Summit 2018 nosti kunnianhimoa osaajien houkuttelussa ja pitämisessä Suomessa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 14.11.2018 15.17
Uutinen

Tapahtuma keskittyi tänä vuonna osaajien houkutteluun ja kansainväliseen rekrytointiin. Tampereelle kokoontui 7.11.2018 yhteensä noin 300 yritysten, kaupunkien, organisaatioiden, ministeriöiden, korkeakoulujen ja palveluntuottajien edustajaa sekä kansainvälistä osaajaa.

Talent Boost Summitin inspiroivat puheenvuorot ja keskustelut voi tiivistää kolmeen päähavaintoon. Ensinnäkin kansainvälisillä osaajilla on ratkaiseva merkitys yritysten ja Suomen talouden kasvulle. Toiseksi pelkkä houkuttelu ei riitä, vaan on huolehdittava myös kansainvälisten osaajien pitämisestä Suomessa. Tässä koko perheen viihtymisellä on suuri merkitys. Kolmanneksi houkuttelu ja pitäminen edellyttävät vahvaa ja sujuvaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Suomessa on jo laajalti herätty siihen, että osaajapula estää usean yrityksen kasvun. Johtaja Laura Juvonen Teknologiateollisuudesta kertoi puheenvuorossaan, että hänen edustamansa ala tarvitsee yli 53 000 uutta pätevää työntekijää vuoteen 2021 mennessä. Ja tämä on vain yksi esimerkki. Tulisiko suomalaisten yritysten siis laajentaa horisonttiaan etsiessään potentiaalisia työntekijöitä?

 – Suomalaisten yritysten tulee oppia hyödyntämään paremmin kansainvälisten osaajien vahvuuksia. He voivat työpanoksensa lisäksi tuoda yritykseen uusia ajattelutapoja, kumppanuuksia, kielitaitoa ja kansainvälisessä liiketoiminnassa tarvittavaa kulttuurista ymmärrystä, sanoi osastopäällikkö Antti Neimala työ- ja elinkeinoministeriöstä avaussanoissaan.

Kerskaile Suomen vahvuuksilla

Suomalaisten yritysten on ymmärrettävä kansainvälisen osaamisen arvo, mutta tämäkään ei vielä riitä. Kansainväliset osaajat tulee myös houkutella Suomeen ja saada heidät viihtymään täällä. Miten tämä onnistuu hieman syrjässä olevalta maalta, jonka luontaiset vetovoimatekijät ovat rajalliset?

– Suomi on paljon muutakin kuin porot ja sauna. Teillä on paljon tarjottavaa, kuten innovatiivinen asenne, avoin suhtautuminen digitaalisuuteen ja erittäin hyvä koulutusjärjestelmä. Tämä ei ole oikea hetki olla vaatimaton. Teidän tulisi markkinoida Suomea paljon enemmän, rohkaisi toimitusjohtaja Miriam Holstein Bayer Nordicilta.

Kerskaile Suomella, ’brag about Finland’, kehotti puolestaan Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Onneksi avaintoimijat ovat Roihan tapaan tunnistaneet yhteisen viestin voiman. Osaajien houkuttelu on nyt pysyvä osa Suomen maabrändityötä, kansainvälistä markkinointia ja viennin edistämistä. Lisäksi Business Finland on ottamassa yhdessä ulkoministeriön kanssa suuremman roolin suomalaisen työelämän ja arjen tunnetuksi tekemisessä kansainväliselle yleisölle.

Koko perheellä on merkitystä

Monet puhujista korostivat Suomeen muuttavien osaajien puolisoiden tukemista. Koko perheellä on merkitystä, kuten kansainvälisten henkilöstöasioiden asiantuntija Nuppu Suvanto Tampereen yliopistolta huomautti. Hän kertoi yleisölle Hidden Gems -hankkeesta, joka pyrkii tuomaan puolisoina Suomeen muuttaneiden kansainvälisten osaajien potentiaalia esiin yrityksille ja integroimaan heidät suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.

Yleisö sai kuulla myös kansainvälisten osaajien omista kokemuksista. Yrittäjä Kamilla Sultanova kertoi tarinansa ja korosti monimuotoisuuden ja mukaan ottamisen merkitystä. Ammatillisten suhteiden ja sosiaalisten verkostojen rakentaminen ei aina ole helppoa, mutta vaivan arvoista. ”Suomalaisilla on suuri sydän. Heidän täytyy vain uskaltaa avata se”, Sultanova sanoi.

Tarvitaan vahvempaa yhteistyötä

Päivän kolmas teesi oli, että osaajien houkuttelu ja pitäminen edellyttävät vahvaa ja sujuvaa yhteistyötä. Työtä ei voi tehdä yksin valtio, kaupungit, yritykset eikä järjestöt. Tästä syystä sektorirajat ylittävä yhteistyö on yksi koko Talent Boost -ohjelman kulmakivistä.

Myös Talent Boost Summit 2018 syntyi usean toimijan yhteistyönä. Sen järjestivät työ- ja elinkeinoministeriö, Business Finland, Business Tampere, Turun kaupunki, Turku Business Region, Helsingin kaupunki ja Amcham. Tilaisuuden lopuksi kuultiin iloinen uutinen: seuraava Talent Boost Summit pidetään Turussa 12.11.2019. Kannattaa merkitä kalenteriin!

Tallenne tarjolla

Tilaisuudesta tehty videotallenne ja puhujien esitykset löytyvät täältä. Tallenteen alussa ilmenevä ääniongelma saatiin korjattua ennen tilaisuuden toista osiota.

 
Sivun alkuun