Hyppää sisältöön

Vaikuta kaivoslain uudistukseen: lakiluonnos arvioitavana keskustelutilaisuudessa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 25.8.2020 12.43
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteilla olevan kaivoslain uudistuksen toinen keskustelu- ja kuulemistilaisuus järjestetään 15.9.2020 klo 13–15 verkossa. Tilaisuus on kaikille kansalaisille ja organisaatioille avoin. Tilaisuudessa on mahdollisuus vaikuttaa kaivoslain lakiluonnokseen ennen lausuntokierrosta.

Kaivoslain uudistuksen tavoitteena on parantaa kaivosten ympäristönsuojelua ja toimintaedellytyksiä. Lisäksi hallitus haluaa vahvistaa kaivosten hyväksyttävyyttä paikallisesti ja asianosaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Tilaisuuteen pitää ilmoittautua viimeistään 8.9.2020. Tilaisuus on osa kaivoslain uudistamishankkeen aikana toteutettavaa avointa ja osallistavaa kuulemismenettelyä. Ensimmäinen keskustelu- ja kuulemistilaisuus järjestettiin 27.5.2020. Lisäksi syksyllä toteutetaan lausuntokierros, jolloin luonnoksesta hallituksen esitykseksi pyydetään kirjallisia lausuntoja sidosryhmiltä. Lausuntopyyntö myös julkaistaan, jotta kaikilla kiinnostuneilla on tilaisuus antaa lausunto.

Keskustelutilaisuudessa pienryhmät käsittelevät lakiluonnosta

Tilaisuudessa kuullaan työryhmän alustuksia kaivoslain uudistuksen tilanteesta ja keskustellaan pienryhmissä kaivoslain muutosehdotuksista lakiluonnoksen pohjalta. Lakiluonnos julkaistaan ja toimitetaan osallistujille noin viikko ennen tilaisuutta, jotta osallistujat ennättävät tutustua siihen ajoissa.

Pienryhmäkeskustelujen jälkeen näkemykset summataan yhteen loppukeskustelussa. Tilaisuudesta nauhoitetaan pienryhmäkeskusteluja lukuun ottamatta kooste, johon voi tutustua tallenteena ministeriön verkkosivuilla.

Ministeriö työstää parhaillaan lakiluonnosta

Kaivoslain uudistamista tukeva työryhmä käsitteli kokouksessaan 21.8.2020 kaivoslain muutosehdotuksia. Kyseessä oli työ- ja elinkeinoministeriön työryhmälle keskustelun avaukseksi valmistelema ensimmäinen luonnos keskeisimmistä ehdotuksista. Ministeriö kerää parhaillaan työryhmän kommentteja ehdotuksista. Keskustelutilaisuudessa on tarkoitus keskustella luonnoksen seuraavasta versiosta.

Luonnos hallituksen esitykseksi lähetetään lausuntokierrokselle syksyllä. Lausuntokierroksen jälkeen esitysluonnos viimeistellään ja annetaan hallituksen esityksenä eduskunnalle joulukuussa. Eduskunta päättää lain lopullisesta sisällöstä.

Lisätiedot:

johtava asiantuntija Niklas Vartiainen, TEM, p. 029 504 7317
kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen, TEM, p. 029 506 4216
hallitusneuvos Tuula Manelius, TEM, p. 029 506 4909

 
Sivun alkuun