Hyppää sisältöön

Vuoden 2022 liikennepolttoaineen jakeluvelvoite lasketaan 12 prosenttiin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.7.2022 12.29
Tiedote
Mies tankkaamassa autoa

Jakeluvelvoitteen tavoitteena on edistää uusiutuvien polttoaineiden käyttöä liikenteessä. Polttoaineen hinnat ovat nousseet nopeasti ja vastauksena äkilliseen hinnannousuun valtioneuvosto on päättänyt laskea liikennepolttoaineen jakeluvelvoitetta väliaikaisesti.

Valtioneuvosto esittää tasavallan presidentille hyväksyttäväksi lakia, jolla lasketaan uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitetta vuodeksi 2022. Jakeluvelvoitteella edistetään uusiutuvien polttoaineiden käyttöä moottoribensiinin, dieselöljyn ja maakaasun korvaamiseksi liikenteessä.

Jakeluvelvoitetta lasketaan 7,5 prosenttiyksilöllä, eli tänä vuonna liikennepolttoaineineen jakelijoiden kulutukseen toimittamasta polttoaineesta 12 prosenttia tulee olla uusiutuvaa polttoainetta.

Jakeluvelvoitteen laskulla reagoidaan nopeasti nousseisiin polttoaineen hintoihin. Arvion mukaan jakeluvelvoitteen muutos laskee dieselin pumppuhintaa noin 12 senttiä litralta ja bensiinin hintaa hieman dieseliä vähemmän. 

Myös jakeluvelvoitteen ylittämistä koskevaa sääntelyä lievennetään väliaikaisesti. Jos jakelija on toimittanut kulutukseen enemmän uusituvia polttoaineita kuin jakeluvelvoitteessa vaaditun 12 prosenttia, ylimenevä osuus voidaan huomioida kokonaisuudessaan ensi vuoden jakeluvelvoitteen laskemisessa. Laki astuu voimaan 8.7.2022.

Esitys jakeluvelvoitteen tulevista muutoksista tällä hetkellä lausuntokierroksella

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt lausuntoja esitykseen, jossa vastaavaa jakeluvelvoitteen laskua esitetään myös vuodelle 2023. Samalla esitetään pidemmän aikavälin jakeluvelvoitteen nostoa, jotta väliaikaisen laskun aiheuttamat päästövähennykset pystytään kompensoimaan. Vuoden 2030 jakeluvelvoite esitetään nostettavaksi 34 prosenttiin.

Lausuntokierros on avoinna 9.8.2022 saakka.

Lisätiedot: 
erityisasiantuntija Nicoleta Kaitazis, TEM,  p. 029 504 7067
erityisasiantuntija Harri Haavisto, TEM, p. 029 504 7059

 
Sivun alkuun