Hyppää sisältöön
Media

Aktia Pankki ja Säästöpankkiryhmä välittäjäpankeiksi EU-rahoitteiseen pk-yritysten takausohjelmaan

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2017 14.01
Tiedote

Aktia Pankki ja Säästöpankkiryhmä allekirjoittivat 8.12.2017 Euroopan Investointirahaston kanssa sopimuksen, jonka mukaan ne toimivat välittäjäpankkina takausohjelmassa, jolla pyritään parantamaan pk-yritysten rahoitusten saatavuutta.

EU:n pk-yritysaloiteen (SME Initiative) osana toteutettavan ohjelman kautta suomalaisille innovatiivisille kasvuyrityksille kanavoidaan välittäjäpankkien kautta uusia lainoja noin 400 miljoonan euron edestä vuoteen 2020 loppuun mennessä.

Ensimmäiset ohjelmaan osallistuvat pankit, OP Ryhmä, Oma Säästöpankki ja Nordea allekirjoittivat sopimuksen alkuvuodesta 2017. Nyt mukaan liittyvät Aktia Pankki ja Säästöpankkiryhmä täydentävät yhteensä 50 miljoonan euron osuudellaan takausohjelman niin, koko 400 miljoonan euron rahoitussalkku on nyt käytettävissä pk-yritysten luototukseen. Summasta 150 miljoonaa on jo käytetty pk-yritysten lainottamiseen.

– Pk-yritysaloite on loistava esimerkki Euroopan komission, Euroopan investointirahaston, Euroopan investointipankin ja Suomen valtion yhteistyöstä, jolla parannetaan suomalaisten pk-yritysten mahdollisuuksia saada markkinaehtoista rahoitusta ja luodaan näin työtä ja kasvua Suomeen, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Pk-yritysaloitteen nopea käynnistyminen on selvä osoitus siitä, että tälle uudelle instrumentille on ollut markkinoilla aitoa kysyntää. Olemme saaneet Pk-yritysaloiteohjelmalla varsin hyviä tuloksia aikaan kuluneen puolen vuoden aikana. Pankit ovat olleet erittäin aktiivisia myöntämään rahoitusta. On hienoa saada myös Aktia Pankki ja Säästöpankkiryhmä mukaan tähän ohjelmaan, Lintilä jatkaa.

– Pk-yritykset, erityisesti kasvuyritykset tarvitsevat mahdollisimman markkinaehtoista rahoitusta. Juuri tästä syystä pankkien rooli Pk-yritysaloitteessa on avainasemassa. On tärkeää, että yksityinen sektori on mukana myös yritysten riskipitoisimmissa hankkeissa, Lintilä painottaa. 

– Pk-yritysten rahoituksen saatavuus on Suomessa varsin hyvä. Asetelma kuitenkin muuttuu, kun tarkastelemme nopeasti kasvaviin ja kansainvälistyvien yritysten tilannetta. Pk-yritysaloite kohdistuu, juuri näihin yrityksiin, joiden on ollut vaikeampaa saada rahoitusta. Näin rahoituksen piiriin tuodaan kasvuyrityksiä, jotka ovat juuri se osa taloutta, jossa tapahtuu innovointia, uudistumista ja arvonluontia, ministeri Lintilä muistuttaa.

Euroopan Investointirahaston tiedote

Lisätiedot:

elinkeinoministerin erityisavustaja Jukka Ihanus, puh. 050 463 9929
neuvotteleva virkamies Jyrki Orpana, TEM, puh. 050 409 4457

 
Sivun alkuun