Hyppää sisältöön

Arvio: Osaamiskeskus KEINO tuo onnistuneesti alan keskeisiä toimijoita sekä osaamista yhteen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 4.6.2021 10.13
Tiedote

Kestävien ja innovatiivisten hankintojen osaamiskeskus KEINO on merkittävä kansallinen toimija kestävien ja innovatiivisten hankintojen edistämisessä. Osaamiskeskus kokoaa onnistuneesti alan keskeisiä toimijoita sekä osaamista yhteen, todetaan 4.6.2021 julkaistussa keskuksen arvioinnissa.

KEINO-osaamiskeskuksesta on kolmessa vuodessa tullut kansallisesti merkittävä toimija kestävien ja innovatiivisten hankintojen edistämisessä. 

-Hallitusohjelmassa linjattiin strategisena tavoitteena, että kestäviä ja innovatiivisia julkisia hankintoja tulisi tehdä nykyistä paljon enemmän. Osaamiskeskus auttaa kuntia ja valtiosektoria parempiin hankintoihin. Keskuksen verkostomainen toimintamalli on herättänyt kiinnostusta myös muissa maissa, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä

Arvio suosittaa, että osaamiskeskus selkeyttää edelleen rooliaan ja kirkastaa palvelulupaustaan. Jatkossa toiminnassa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota käytäntöjen levittämiseen ja skaalaamiseen sekä sellaisten hankintojen edistämiseen, joilla hankintaan uusia ratkaisuja yrityksiltä. 

Jotta verkostomaisesta toimintamallista saadaan kaikki hyöty irti, on nykyistä paremmin tunnistettava verkoston eri toimijoiden roolit. Keskuksen vuorovaikutteista ja monialaista ohjausta on tarpeen vahvistaa. Lisäksi arvioitsijat toteavat, että toimintaan olisi tärkeää saada pidempi näkymä sekä joustava ja pitkäjänteisempi resursointi. Toiminnasta syntyneiden vaikutusten ja tulosten arviointi on osin ennenaikaista, sillä erityisesti vaikutukset syntyvät pidemmällä viiveellä ja edellyttävät pitkäjänteistä ja laajaa kehitystyötä hankinnoissa. 

Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO aloitti toimintansa 1.3.2018. Keskus on kuuden (Motiva Oy, Business Finland, Kuntaliitto, VTT Oy, Suomen ympäristökeskus SYKE ja Hansel Oy) organisaation yhteenliittymä. 

Arvioinnin teki työ- ja elinkeinoministeriölle MDI Public Oy.

Lisätiedot: 
erityisasiantuntija Jaana Räsänen, TEM, puhelin 029 504 7194
johtava asiantuntija Valtteri Laasonen, MDI Public Oy, puhelin 050 533 0604
 

 
Sivun alkuun