Hyppää sisältöön

Erityisosaajien ja kasvuyrittäjien maahanmuuttoa nopeuttava pikakaista käynnistyy 

sisäministeriötyö- ja elinkeinoministeriöulkoministeriö
Julkaisuajankohta 1.6.2022 9.01
Tiedote
Tiimi läppäreiden kanssa palaverissa.

Erityisosaajille ja kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen suunnattu pikakaista mahdollistaa oleskeluluvan saamisen 14 vuorokaudessa. Pikakaista käynnistyy kesäkuun alussa. Käsittelyajan palvelulupaus on yksi monista toimista, joilla hallitus sujuvoittaa osaajien maahanmuuttoa. 

Pikakaista on erityisosaajille tai kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen suunnattu palvelulupaus, joka mahdollistaa sähköiselle oleskelulupahakemukselle päätöksen 14 vuorokauden kuluessa. Pikakaistan vaatimat muutokset lainsäädännössä ja palveluprosesseissa on saatu valmiiksi, ja palvelu käynnistyy 1.6.2022. 

”Osaavasta työvoimasta käydään maailmalla kovaa kisaa. Pikakaista on yksi tapa lisätä Suomen houkuttelevuutta ja helpottaa kansainvälisiä rekrytointeja. Sujuva lupaprosessi on käyntikortti sekä osaajille että heitä palkkaaville yrityksille”, sanoo työministeri Tuula Haatainen

Hallitus edistää osaajien maahanmuuttoa monilla toimilla 

Suomen tavoitteena on lisätä merkittävästi osaajien maahanmuuttoa. Tämän vuoksi hallitus on käynnistänyt pikakaistan lisäksi monia muitakin toimia, jotka tekevät työ- ja koulutusperusteisesta maahanmuutosta nopeampaa ja sujuvampaa ja lisäävät Suomen veto- ja pitovoimaa kansainvälisten osaajien keskuudessa. 

”Työvoimapula hidastaa kasvua jo monilla aloilla ja alueilla. Tilanteen ratkaiseminen vaatii monenlaisia toimia, joista työvoiman maahanmuutto on yksi. Tavoitteenamme on, että vaalikauden loppuun mennessä kaikkien työ- ja koulutusperusteisten oleskelulupien keskimääräinen käsittelyaika on 30 vuorokautta”, Haatainen muistuttaa.

Pikakaistaan liittyvä pitkäaikainen viisumi myös käyttöön

Pikakaistan käynnistymiseen liittyy keskeisesti myös pitkäaikaisen eli niin sanotun kansallisen D-viisumin käyttöönottaminen erityisasiantuntijoille, kasvuyrittäjille ja heidän perheenjäsenilleen. 
D-viisumi tukee pikakaistan 14 vuorokauden palvelulupausta siten, että erityisasiantuntijat, kasvuyrittäjät sekä heidän perheenjäsenensä voivat matkustaa Suomeen heti sen jälkeen, kun oleskelulupa on myönnetty. Oleskelulupakorttia ei tarvitse enää odottaa ulkomailla vaan asiakas saa kortin Suomessa. 

”On hienoa, että kansallinen D-viisumi saadaan nyt osana pikakaistaa käyttöön. D-viisumia voidaan lähitulevaisuudessa hyödyntää myös muihin henkilöryhmiin, kuten esimerkiksi tutkijoihin ja opiskelijoihin. Näiden osalta D-viisumia koskeva esitys on jo valmistelussa”, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

Käytännön neuvonnasta vastaa Maahanmuuttovirasto

Pikakaista on valmisteltu laajassa yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, ulkoministeriön, sisäministeriön ja Maahanmuuttoviraston kanssa. Mukana on myös useita muita viranomaisia.  

”Suomen tavoitteena on tehdä tasapainoista maahanmuuttopolitiikkaa, jossa työ- ja koulutusperustaisella maahanmuutolla on merkittävä osuus. Jatkamme toimia lupamenettelyjen nopeuttamiseksi ja sujuvoittamiseksi sekä maassa jo oleskelevien maahanmuuttajien työllistymisen lisäämiseksi”, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen

Pikakaistaan liittyvästä käytännön neuvonnasta osaajille ja yrityksille vastaavat Maahanmuuttovirasto ja ulkoministeriö sekä Suomen edustustot ulkomailla. 

Lisätiedot: 
ministeri Haataisen erityisavustaja Iiris Niinikoski, TEM, puh. 0295 047 372 
erityisasiantuntija Kimmo Kari, TEM, puh. 0295 047 269 (1–6.6.2022)
projektipäällikkö Kristel Stenman-Huuskonen, TEM, puh. 0295 047 350 (7.6.2022–)
lainsäädäntöneuvos Minna-Kaisa Liukko, UM, puh. 0295 351 053 
projektipäällikkö Mikko Nenonen, UM, puh. 0295 351 483
johtava asiantuntija Berit Kiuru, SM, puh. 0295 488 283 
ministeri Mikkosen erityisavustaja Tiina Kivinen, SM, puh. 050 566 1922 

Euroopan Unionin rahoittama -logo

Krista Mikkonen Pekka Haavisto Tuula Haatainen
 
Sivun alkuun