Hyppää sisältöön

ESA:n avaruusalan yrityskiihdyttämö avataan Suomeen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 30.11.2017 12.20
Tiedote
Petri Peltonen, Tuija I. Pulkkinen ja Jan Wörner

Työ- ja elinkeinoministeriö, Euroopan avaruusjärjestö ESA sekä Aalto-yliopisto allekirjoittavat 30.11.2017 Helsingissä sopimuksen avaruusteollisuuden startup-yrityksiin keskittyvän yrityskiihdyttämön avaamisesta Suomeen. Tavoitteena on 50 uuden avaruusalan yrityksen syntyminen Suomeen.

Avaruusalan yrityskiihdyttämö tukee Suomen avaruustoiminnan strategian tavoitetta Suomen avaruustoiminnan nousemisesta maailman huipputasolle vuoteen 2020 mennessä.

– Suomen tavoitteena on merkittävästi nostaa avaruusteknologian kautta syntyvän uuden liiketoiminnan liikevaihtoa. ESA:n kiihdyttämö tukee osaltaan vahvasti tätä tavoitetta, sanoo alivaltiosihteeri Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Uusi kiihdyttämö avaa teollisuudelle ja yrityksille yhteyden avaruusteknologian eurooppalaisiin sovellutuksiin ESA:n vaikutuskanavien ja ohjelmien kautta sekä tukee alan tutkimusta ja opetusta. ESA:n pääjohtaja, professori Jan Wörner vierailee Suomessa SLUSH-tapahtuman yhteydessä.

– Avaruusteollisuus kehittyy maailmalla nopeasti ja myös Suomessa on tapahtunut alalla paljon viime vuosina. Tavoitteenamme on tukea 50 avaruusalan teknologioihin pohjautuvaa suomalaista startupia seuraavien viiden vuoden aikana yrityskiihdyttämön kautta, Wörner sanoo.

ESA:n kiihdyttämö sijoittuu Aalto-yliopiston uuteen kasvuyrityskeskukseen A Gridiin, joka avautuu vuodenvaihteen jälkeen Otaniemen kampuksella Espooseen.

Yrityskiihdyttämöön voivat hakea kaikki Suomessa perustetut yritykset, jotka ovat korkeintaan viisi vuotta vanhoja ja joilla on innovatiivista teknologiaa avaruusteollisuuden käyttöön tai jotka käyttävät avaruusdataa tai -teknologiaa toiminnassaan. Ensimmäinen haku kiihdyttämöön avautuu vuoden 2018 alussa.

Suomi on ollut Euroopan avaruusjärjestö ESA:n täysjäsen vuodesta 1995. Suomen avaruusstrategian painopistealueita ovat arktisen alueen sovellutukset, avoimen paikkatiedon soveltaminen, tieteellisen tutkimuksen tason nostaminen ja avaruusteollisuuden erikoistuminen.

Suomen avaruustoiminnan strategia

Lisätietoa ESA:n yrityskiihdyttämöistä

Lisätiedot:
alivaltiosihteeri Petri Peltonen, TEM, puh. 029 506 3662
Programme Manager Stefan Gustafsson, ESA, puh. +31 71 565 30 66
 

 
Sivun alkuun