Hyppää sisältöön

EU:n energiaministerit keskustelevat kaasun toimintavarmuudesta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 2.5.2022 11.40
Tiedote
Justus Lipsius Brysselissä -neuvoston rakennus

EU:n energiaministerit tapaavat 2.5.2022 iltapäivällä Brysselissä neuvoston ylimääräisessä kokouksessa. Ranska on kutsunut jäsenvaltiot keskustelemaan Venäjän hyökkäyksen vaikutuksista EU:n energiasektoriin, ja energiaministereiden tilannekuvan luomisesta erityisesti kaasun toimitusvarmuuteen liittyvästä viime aikojen kehityksestä. Suomea kokouksessa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Keskustelussa esiin nousee Venäjän säätämä velvollisuus kaasun maksamisesta ruplissa. Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan 27.4.2022, kun näiden maiden yhtiöt eivät suostuneet maksamaan kaasulaskuja ruplissa.

Suomi pitää tärkeänä, että kaasukaupoissa noudatetaan kaikilta osin yhtiöiden tekemiä olemassa olevia sopimuksia, joissa myös valuutta on määritelty. Jos vastapuoli ei tätä noudata, kyse on sopimusrikkomuksesta. Suomen näkemys myös on, että on tärkeää, että EU-maat toimivat tässä asiassa yhdessä. 

Keskusteluissa käsitellään kaasun toimitusvarmuutta sekä yhteishankintoja ja kaasuvarastojen täyttämistä koskevaa säädösehdotusta. Suomi tukee pyrkimyksiä yhteisiin kaasuhankintoihin ja haluaa löytää toimivan ja kaikille sopivan ratkaisun kaasun varastointiin. Suomi pitää hyvänä, että toimet ovat jäsenvaltioille vapaaehtoisia. Jäsenvaltiolla tulisi olla mahdollisuus määritellä osuutensa oman tarpeensa perusteella.

Valtioneuvosto suhtautuu lähtökohtaisesti positiivisesti komission kaasuvarastoja koskevaan asetusehdotukseen. Myös Suomella on strateginen intressi EU-alueen kaasuvarastojen täyttämisessä ensi talveksi.

Lisätiedot:
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, p. +358 50 431 6518
neuvotteleva virkamies Maria Kekki, TEM, p. +358 50 453 5223 
elinkeinoministerin virkamiesavustaja Nina Alatalo, TEM, p. +358 50 431 8015 (EU- ja kv-asiat)
erityisasiantuntija Ville Niemi, UM/EUE, Bryssel puh. +32 479 470 175
 

 
Sivun alkuun