EU:s energiministrar diskuterar försörjningstryggheten för gas
EU:s energiministrar träffas vid ett extra rådsmöte i Bryssel den 2 maj 2022. Frankrike har bjudit in medlemsstaterna att diskutera hur Rysslands angrepp påverkar EU:s energisektor och för en lägesbild av energiministrarna, särskilt när det gäller den senaste tidens utveckling av försörjningstryggheten i fråga om gas. Näringsminister Mika Lintilä företräder Finland vid mötet.
I diskussionen lyfts fram den av Ryssland föreskrivna skyldigheten att betala gas i rubel. Ryssland stängde av gasleveranserna till Polen och Bulgarien den 27 april 2022 då företagen i dessa länder inte gick med på att betala för gasen i rubel.
Finland anser det vara viktigt att man vid handel med gas till alla delar följer de befintliga avtal som bolagen ingått, och i vilka också valutan definieras. Om motparten inte gör det är det fråga om avtalsbrott. Finland anser också att det är viktigt att EU-länderna samarbetar i denna fråga.
Diskussionerna kommer att handla om förslaget till rättsakt som gäller försörjningstrygghet för gas, gemensam upphandling och påfyllning av gaslager. Finland stöder strävandena efter gemensam upphandling av gas och vill hitta en fungerande och för alla lämplig lösning på lagringen av gas. Finland anser det vara bra att åtgärderna är frivilliga för medlemsstaterna. Medlemsstaterna ska ha möjlighet att bestämma sin andel utifrån sitt eget behov.
Statsrådet förhåller sig i princip positivt till kommissionens förslag till förordning om gaslager. Även Finland har ett strategiskt intresse när det gäller att fylla på EU-områdets gaslager för nästa vinter.
Ytterligare information:
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 431 6518
Maria Kekki, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 453 5223
Nina Alatalo, näringsministerns tjänstemannamedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 431 8015 (EU-ärenden och internationella frågor)
Ville Niemi, specialsakkunnig, UM/Finlands ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel, tfn +32 479 470 175