Hyppää sisältöön

Hallitukselta mittava paketti yritysten tueksi – Finnveran kautta 10 miljardin euron lisärahoitus yrityksille

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 20.3.2020 11.59
Tiedote
Elinkeinoministeri Mika Lintilä

Hallitus on valmistellut mittavan tukipaketin yritysten tueksi koronavirusepidemian haittojen torjumiseksi. Hallitus mahdollistaa 10 miljardin euron lisärahoituksen yrityksille Finnveran kautta. Ensisijainen toimintamalli on takaustoiminta, jossa pankit myöntävät luotot. Lisäksi valtion Finnveralle maksama luotto- ja takaustappioiden korvausosuus nousee 50 prosentista 80 prosenttiin.

– Vahvistamme voimakkaasti yritysten tukea koronavirusepidemiassa. Suuntaamme Finnveran, Business Finlandin ja ELY-keskusten lisärahoitusta siten, että parannamme yritysten mahdollisuuksia selviytyä hankalasta tilanteesta, elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo.

Finnveran kautta 12 miljardia yritysrahoitukseen

Hallitus on valmistellut nopealla aikataululla hallituksen esityksen Finnveran Oyj:n kotimaan rahoitusvaltuuksien nostamisesta nykyisestä 4,2 miljardin euron enimmäismäärästä 12 miljardiin euroon.

Finnvera Oyj kykenee nykyvaltuuden puitteissa lisäämään yritysrahoitusta 2 miljardilla eurolla, joten valtuuden korotus 12 miljardiin euroon mahdollistaa 10 miljardin euron lisärahoituksen yrityksille. Lisäksi nostetaan valtion Finnveralle maksama luotto- ja takaustappioiden korvausosuus 50 prosentista 80 prosenttiin. Noston myötä Finnvera voi kasvattaa riskinottoaan epävarmassa tilanteessa.

Business Finlandille 150 lisämiljoonaa yrityksiä tukeviin toimiin

Business Finlandin avustusvaltuutta lisätään 150 miljoonaa euroa käytettäväksi nopeisiin toimiin yrityksiä tukeviin toimiin.

Business Finland avasi 19.3.2020 kaksi uutta rahoituspalvelua, joilla pyritään lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia. Rahoituspalvelut on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta.

Rahoituspalvelujen kohteena ovat ainakin matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa. Rahoitus on tarkoitettu yritykselle uusien liiketoimintojen selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa. Ensimmäiset rahoituspäätökset tehdään jo 20.3.2020.

Yritysten kehittämishankkeiden tukemiseen reilu lisäys

ELY-keskusten yritysten kehittämishankkeiden myöntämisvaltuutta lisätään 50 miljoonaa euroa.

Lisävaltuus käytetään erityisesti palvelualojen, mutta tarpeen mukaan myös muiden toimialojen pk-yrityksille koronaviruksesta aiheutuvien vaikutusten hallintaan ja ehkäisemiseen myönnettäviin avustuksiin.

Neuvontapalveluja yrityksille vahvistetaan

Yrittäjille suunnatun Talousapu-neuvontapalvelun toimintakykyä vahvistetaan 500 000 eurolla ja toteutetaan valtakunnallinen toimintamalli talous- ja maksuvaikeuksiin joutuneille yrittäjille.

– Nämä ovat nyt tämänhetkiset toimet yritysten tukemisessa koronaviruksen kanssa. On aivan selvää, että lisää tukea tarvitaan. Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja teemme tarvittavia päätöksiä nopeasti, ministeri Lintilä kertoo

Lisätiedot:
alivaltiosihteeri Petri Peltonen, TEM, p. 050 62663
elinkeinoministerin erityisavustaja Antti Siika-aho, TEM, p. 0295 047 228

Korjattu 20.3.2020 klo 17.18 tiedotteen ingressiin lisärahoitukseseksi 10 miljardia. Summa oli alkuperäisessä tekstissä oikein tiedotteen otsikossa, mutta ingressissä väärin.

 
Sivun alkuun