Hyppää sisältöön

Kainuu, Pirkanmaa ja Pohjois-Savo uusia siltasopimusalueita

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 14.9.2018 10.06
Tiedote

Hallitus päätti budjettiriihessä laajentaa Lounais-Suomen siltasopimusmallia myös muille työvoimapulasta eniten kärsiville alueille. Ensimmäisenä mallia laajennetaan Kainuuseen, Pirkanmaalle ja Pohjois-Savoon.

Työvoiman saatavuudesta kärsivät tällä hetkellä Suomessa kaikki alueet ja useat toimialat. Tilastollisesti alueittain tarkasteltuna rekrytointiongelmista eniten kärsivät alueet ovat Kainuu, Pirkanmaa ja Pohjois-Savo. Kyseiset alueet kokevat myös itse siltasopimusmallin tarpeelliseksi, joten mallia laajennetaan ensisijaisesti näille alueille.

Siltasopimukset laaditaan vuoden 2018 loppuun mennessä. Valmisteluprosessissa hyödynnetään Lounais-Suomen siltasopimuksesta saatuja kokemuksia ja oppeja.

Valtion puolesta vastuu sopimuksen laadinnasta ja toteutuksen vaatimasta koordinaatiosta ja seurannasta on työ- ja elinkeinoministeriöllä yhteistyössä muiden hallinnonalojen kanssa.  Maakunnissa yhteistyöstä vastaavat maakuntien liitot. Niiden tulee yhdessä ELY-keskusten kanssa koota alueen yksityisistä ja julkisista toimijoista yhteistyöryhmä.

Mikä on siltasopimus?

Siltasopimus perustuu valtion ja alueellisten toimijoiden yhteistyöhön ja monipuoliseen alueen tilanteen ja toimenpiteiden tarkasteluun. Tavoitteena on tunnistaa ja ratkoa yhteistyössä alueen kasvun pullonkauloja.

Siltasopimuksessa voidaan sopia muun muassa työvoiman saatavuuteen, saavutettavuuteen, osaamiseen ja koulutukseen, tutkimus- ja kehitystyöhön sekä tietopohjan ylläpitämiseen liittyvistä asioista. Myös alueen tunnettuutta ja markkinointia voidaan parantaa.

Siltasopimus perustuu Esko Ahon selvityshenkilötyössään tekemiin johtopäätöksiin (ks. lisää TEM:n tiedotteesta)

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, puh. 050 340 225
työmarkkinaneuvos Jarmo Palm, TEM, puh. 029 504 8065

 
Sivun alkuun