Hyppää sisältöön

Kaivoslain varaukset esillä kaivoslakityöryhmän kokouksessa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 11.5.2021 16.37
Uutinen

Työ- ja elinkeinoministeriö on teettänyt kaivoslain varausmekanismista selvityksen, jonka alustavista tuloksista kaivoslain uudistamista tukeva työryhmä keskusteli 11.5.2021. Lisäksi kaivosveroa koskevan selvityksen alustavat tulokset olivat aiheena kokouksessa.

Selvitys kaivoslain varausmekanismista julkaistaan kesäkuussa

Suomessa voimassa oleva kaivoslainsäädäntö perustuu valtausjärjestelmään, jossa oikeus kaivosmineraaleja sisältävän esiintymän hyödyntämiseen on sen löytäjällä. Kaivoslain varausmekanismissa on kyse siitä, että yritys voi varata itselleen alueen kahdeksi vuodeksi tekemällä siitä ilmoituksen kaivosviranomaiselle eli Turvallisuus- ja kemikaaliviranomaiselle. Alueen varaajalle annetaan etuoikeus hakea varsinaista malminetsintälupaa varatulle alueelle.

Varaus kuitenkin aiheuttaa muun muassa maanomistajille ja alueen asukkaille ja yrittäjille epävarmuutta alueen tulevasta käytöstä. Selvityksessä esitetään useita toimenpiteitä järjestelmän kehittämiseksi, mutta sen poistamista kokonaan selvityksessä ei ehdoteta. Seuraavaksi selvityksen tehnyt asianajotoimisto Hannes Snellman viimeistelee selvityksen työryhmän keskustelun pohjalta. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee selvityksen viimeistään kesäkuussa.

Työryhmä kuuli kaivosveroselvityksen alustavista tuloksista

Kaivosveroselvityksen tavoitteena on ollut tutkia erillisen kaivosveron kohdentamis- ja toteuttamisvaihtoehtoja ja määritellä näistä toteuttamiskelpoinen ratkaisu. Hankkeen toteuttamisesta ovat vastanneet Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Suomen ympäristökeskus ja KPMG Oy Ab, ja selvityksen ohjausryhmää vetää valtiovarainministeriö. Valtioneuvoston kanslia julkaisee lopullisen selvityksen toukokuun lopussa osana valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoimintaa.

 
Sivun alkuun