Hyppää sisältöön

Kansainvälisen atomienergiajärjestön pääjohtaja vierailee Suomessa

työ- ja elinkeinoministeriöulkoministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2020 13.21
Tiedote
Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) pääjohtaja Rafael Mariano Grossi lähikuvassa. Taustalla IAEA-järjestön sininen logo.
Kuva: Dean Calma / IAEA

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) pääjohtaja Rafael Mariano Grossi vierailee Suomessa 25.-26.11.2020. Hän tapaa keskiviikkona Helsingissä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja elinkeinoministeri Mika Lintilän sekä keskustelee ulkoministeri Pekka Haaviston ja kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin kanssa. Torstaina Grossi vierailee Eurajoella.

Keskustelujen aiheina on sekä ydinaseiden leviämisen estäminen, että ydinvoiman rauhanomainen käyttö. Suomessa Grossia kiinnostaa ydinvoiman energiakäytön lisäksi erityisesti suomalainen pioneerityö ja rakenteilla oleva ratkaisu käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen Olkiluodossa. 

Päivän aikana hän käy keskusteluja ajankohtaisista ydinenergian käyttöön liittyvistä aiheista myös työ- ja elinkeinoministeriön ja Säteilyturvakeskuksen (STUK) johdon tapaamisessa. Hän myös vierailee VTT:ssä tutustumassa ydinturvallisuustaloon ja ydinvoiman käytöstä poistoon liittyvään osaamiseen.

Torstaina 26.11. pääjohtaja Grossi vierailee Eurajoella tutustuen Teollisuuden voima Oy:n Olkiluoto 3 -ydinlaitoshankkeeseen ja Posiva Oy:n käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisuun, kapselointilaitokseen ja Onkalo-luolastoon.

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo, TEM, puh. 050 567 5451
yksikön päällikkö Leena Pylvänäinen, UM, puh. 029 535 1323
johtaja Juha Poikola, TVO Oyj, puh. 050 313 1360 (yhteiskuntasuhdeasiat ja vastuullisuus)

IAEA toimii ydinteknologian ja ydinvoiman rauhanomaisen käytön tieteellisen ja teknisen yhteistyön hallitustenvälisenä foorumina maailmanlaajuisesti. Sen ohjelmat kannustavat kehittämään ydinenergian, tieteen ja teknologian rauhanomaisia sovelluksia. IAEA:n tehtäviin kuuluu myös ydinsulkusopimuksen valvominen ja ydinaseriisunnan edistäminen. Järjestön työ ydinaseriisunnan ja ydinvoiman rauhanomaisen käytön edistämiseksi palkittiin vuonna 2005 Nobelin rauhanpalkinnolla. Suomen ja IAEA:n yhteistyö on aktiivista. Suomalaiset tutkimus-, voimalaitos- sekä viranomaisorganisaatiot ovat aktiivisesti mukana IAEAn työryhmissä sekä kokouksissa.

 
Sivun alkuun