Hyppää sisältöön

Kausityöntekijän mahdollisuus vaihtaa työnantajaa paranee ja työnantajan hallinnollinen taakka kevenee

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.4.2021 13.36
Tiedote

Kolmansista maista Suomeen tulevien kausityöntekijöiden mahdollisuus vaihtaa työnantajaa helpottuu, kun kausityölain muutokset tulevat voimaan. Työnantajat taas voivat uudistuksen jälkeen tehdä ilmoituksen Maahanmuuttovirastolle useammasta työntekijästä kerrallaan. Muutokset koskevat työsuhteessa tapahtuvaa kausityötä maatalouden ja matkailun alalla.

Hallitusohjelman tavoitteiden mukainen lainmuutos vähentää myös Suomeen tulevien kausityöntekijöiden hyväksikäytön riskiä, kun työnantajan vaihtaminen helpottuu. Aiemmin ulkomaalaiset kausityöntekijät ovat olleet sidoksissa kausityölupaansa merkittyyn työnantajaansa.

– On tärkeää, että kausityölain muutokset vahvistavat kausityöntekijöiden asemaa mahdollistamalla työpaikan vaihtamisen. Samalla myös työnantajien elämää helpottuu, kun tuttujen työntekijöiden palkkaaminen muuttuu sujuvammaksi ja ilmoitusvelvollisuus kevenee, sanoo työministeri Tuula Haatainen.  

Muutokset helpottavat kausityöntekijöiden palkkaamista

Työnantajien hallinnollinen taakka kevenee, kun jokaisesta samaan aikaan ja samanlaiseen työhön tulevasta kausityöntekijästä ei enää tarvitse erikseen ilmoittaa, vaan tiedot voidaan antaa yhdellä kertaa kaikista kausityöntekijöistä.

Myös kausityöntekijöiden paluu Suomeen helpottuu. Suurin osa maatalouden kausityöntekijöistä palaa uudelleen aiemmalle työnantajalleen. Tällaisen kausityöntekijän ei tarvitse enää esittää selvitystä työnteon edellytyksistä, koska Maahanmuuttovirasto on jo aiemmin selvittänyt työnantajan edellytykset toimia lain vaatimusten mukaisena työnantajana.

Samalla uudistus kiristää seuraamuksia kausityölakia laiminlyöneille työnantajille. Jatkossa vastuu kohdistuu myös yrityksen ja yhteisön vastuuhenkilöön.

Eduskunnan mukaan hallituksen tulee myös seurata vakaviin laiminlyönteihin syyllistyneille työnantajille asetettujen pidättäytymispäätösten vaikuttavuutta ja antaa asiasta selvitys työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle vuoden 2022 loppuun mennessä.

Hallitus esitti 8.4.2021, että tasavallan presidentti vahvistaisi lainmuutokset. Presidentin on tarkoitus vahvistaa ne perjantaina 9.4.2021. Muutokset astuvat voimaan 17.6.2021.

Lisätiedot:

työministerin erityisavustaja Timo Nevaranta, p.  +358 29 504 7232
hallitusneuvos Olli Sorainen, TEM, p. 029 504 8022

 
Sivun alkuun