Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Kestävää biotaloutta edistävä maaryhmä julkisti tavoitteensa Bonnissa

Työ- ja elinkeinoministeriöYmpäristöministeriö
16.11.2017 20.10
Tiedote

Kestävää biotaloutta edistävät maat julkistivat Bonnin ilmastokokouksen yhteydessä 16.11.2017 järjestetyssä tilaisuudessa Vision Statement -julkilausuman tavoitteista ja keinoista, joilla edistää vähähiilistä biotaloutta vuoteen 2030 mennessä.

Suomi oli vuosi sitten mukana Marrakeshin ilmastokokouksessa käynnistämässä Biofuture Platform -periaateohjelmaa. Siinä mukana olevat valtiot haluavat edistää kestävää, kehittynyttä ja vähähiilistä biotaloutta.

Suomea Bonnin tilaisuudessa edustanut asunto- energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen piti yhteisesti hyväksyttyä visiopaperia ja sen tavoitteita hyvänä saavutuksena, kun otetaan huomioon mukana olevien maiden erilaiset kansalliset lähtökohdat.

– Olemme globaalitasolla ylittämässä kykymme tuottaa tarvittavia resursseja kestävällä tavalla. Muutos fossiilitaloudesta biopohjaisen talouteen on välttämätön kestävän tulevaisuuden kannalta, toteaa ministeri Tiilikainen.

– Vision Statement -julkilausuma osoittaa selkeästi, että meillä on yhteinen ymmärrys siitä, mihin suuntaan talouksiamme täytyy kehittää. Voimme yhdessä asettaa kurssin kohti vähähiilistä ja resurssitehokasta yhteiskuntaa. Meidän tulee yhdistää biopohjaisten uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö hiilen ja materiaalien kiertokulkuun perustuvaan kiertotalouteen, Tiilikainen painottaa.

Visiopaperi korostaa tarvetta lisätä kestävän bioenergian ja kehittyneiden biopolttoaineiden käyttöä korvaamassa fossiilisia energiamuotoja ja liikennepolttoaineita, laiva- ja lentoliikenne mukaan lukien. Se myös kannustaa biotalouden innovaatioihin ja investointeihin, kuten esimerkiksi joustaviin biojalostamoihin, jotka pystyvät tuottamaan sekä energiaa että biopohjaisia tuotteita. Kaikkeen tähän tarvitaan niin hallitusten, teollisuuden, finanssialan kuin tutkimusyhteisöjenkin panosta.

– Suomi tahtoo johtaa kehitystä kohti biopohjaista kiertotaloutta, ministeri Tiilikainen hahmottelee.

Lisätiedot verkossa:
Biofuture Platform verkossa osoitteessa: biofutureplatform.org/

Lisätiedot:
energiaministerin erityisavustaja Vilhartti Hanhilahti, puh. +358 40 836 4823
neuvotteleva virkamies Hanne Siikavirta, TEM, puh. +358 50 396 3573
viestintäasiatuntija Riikka Lamminmäki, YM, puh. +358 29 5250343 (paikalla Bonnissa)

Sivun alkuun