Hyppää sisältöön

Kilpailukykyneuvostossa aiheina EU:n sisämarkkinoiden hätäapuväline sekä ekosuunnittelu

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2022 9.56
Tiedote

EU:n kilpailukyvystä vastaavat ministerit kokoontuvat Brysseliin 29.9.2022 käsittelemään sisämarkkinoihin ja teollisuuspolitiikkaan liittyviä aiheita. Ministerikokouksessa keskustellaan EU:n sisämarkkinoiden kriisinsietokyvystä sekä tuotteiden ekologisesta suunnittelusta. Suomea kokouksessa edustaa työministeri Tuula Haatainen.

Neuvostossa keskustellaan Euroopan komission ehdotuksesta sisämarkkinoiden hätäapuvälineeksi. Ehdotuksen tavoitteena on varmistaa sisämarkkinoiden toiminta, eli tavaroiden, palveluiden ja ihmisten vapaa liikkuvuus kriisitilanteissa. Lisäksi tarkoituksena on vahvistaa sisämarkkinoiden varautumista erityyppisiin kriiseihin sekä kysynnän ja tarjonnan häiriöihin. 

Tarve sisämarkkinoiden hätäapuvälineelle syntyi koronapandemian aiheuttamista tilapäisistä häiriöistä EU:n sisämarkkinoilla.

”EU:n kriisinsietokyvyn vahvistaminen on erittäin tärkeää. Myös sisämarkkinoiden toimivuus on varmistettava kriisitilanteissa. Siksi tuemme komission ehdotuksen tavoitteita. Hätäapuvälinettä ei tule kuitenkaan käyttää liian kevein perustein tavallisten markkinahäiriöiden estämiseksi”, ministeri Haatainen sanoo.

Uusi asetus laajentaisi tuotesuunnittelun ympäristövaatimuksia

Neuvosto keskustelee lisäksi komission ehdotuksesta, jonka tavoitteena on edistää tuotteiden kestävää ja ekologista suunnittelua. Ehdotuksen mukaan aiemmin pelkästään energiaan liittyvien tuotteiden suunnittelua koskevat vaatimukset laajennettaisiin koskemaan kaikkia tuotteita. Tavoitteena on tehdä kestävistä tuotteista normi EU:n markkinoilla ja pienentää niiden yleisiä ympäristö- ja ilmastovaikutuksia.

Suomi pitää komission ehdotusta erittäin tärkeänä, sillä tuotteiden suunnittelussa tehdyt valinnat vaikuttavat merkittävästi niiden ympäristövaikutuksiin. Lisäksi asetus saattaisi eri toimijat yhdenvertaiseen asemaan EU:n alueella. 

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Taru Löyttymäki, TEM, p. +358295 047 177

 
Sivun alkuun