Hyppää sisältöön

Rundabordsdiskussion på hög nivå om potentialen för digitalisering inom teknik, kunnande och data

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.9.2019 12.44
Pressmeddelande

Den 20 september ordnade näringsminister Katri Kulmuni rundabordsdiskussionen Grasping the Digital Opportunity – Technology, Skills and Data i Helsingfors. I diskussionsmötet deltog ministrar och representanter för näringslivets högsta ledning från de nordiska länderna och Estland.

Huvudanförandet hölls av Sundar Pichai, Googles verkställande direktör, varefter Nikolai Astrup som svarar för digitaliseringsfrågorna i Norge, också höll ett anförande.

Målet med mötet var att diskutera potentialen för digitalisering, ny teknik, artificiell intelligens och människocentrerad dataekonomi.

- Finland har åtagit sig att främja hållbar digital ekonomi. Det innebär att digitaliseringen förbättrar konkurrenskraften hos våra företag och ökar samhällets välbefinnande, sade minister Kulmuni.

- Vi på Google känner ansvar för att alla kan få nytta av de teknologiska möjligheterna. Vi hade en bra diskussion om vikten av de färdigheter som en digital ekonomi förutsätter samt om andra teman. Vi gör gärna vårt: vi har redan erbjudit utbildning till fem miljoner personer i Europa och vi har just öppnat ett verksamhetsställe för utveckling av digitalt kunnande i Helsingfors. Finland är ett gott exempel på hur man med hjälp av internet kan få fart på den ekonomiska tillväxten. Vi fortsätter gärna diskussionen, sade verkställande direktör Pichai.

Vid diskussionsmötet påminde minister Kulmuni att data är en allt viktigare faktor inom den digitala ekonomin. Finland betonar en säker, ansvarsfull och etiskt hållbar användning av data. Principer och färdplaner kring detta ska utvecklas på ett övergripande sätt. Minister Kulmuni underströk också digitaliseringens betydelse när det gäller att bekämpa klimatförändringen och sträva mot en klimatneutral ekonomi.

I mötet deltog högt uppsatta politiska ledare från Norge, Sverige, Estland och Finland samt verkställande direktörer inom näringslivet och tankesmedjor i Sverige, Danmark och Finland.

Ytterligare information:
Jenny Hasu, näringsministerns specialmedarbetare, ANM, tfn 040 6583 510
Nina Alatalo, näringsministerns tjänstemannamedarbetare ( internationella frågor), ANM, tfn 050 431 8015
Mikko Koivumaa, kommunikationsdirektör, ANM, tfn 050 345 3555

 
Sivun alkuun