Hyppää sisältöön

Kotoutuminen.fi-verkkopalvelusta löytyy vastauksia Ukrainasta pakenevien palveluita ja työllistymistä koskeviin kysymyksiin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2022 10.42
Uutinen
Maahanmuuttajanainen ja pieni poika koululuokassa.

TEM on julkaissut kotoutumistoimijoille verkkosivun, jossa on vastauksia yleisiin, Ukrainasta sotaa pakenevia koskeviin kysymyksiin. Tästä UKK-koosteesta löytyy vastauksia muun muassa tilapäistä suojelua, palveluita ja työllistymistä koskeviin kysymyksiin. UKK-kooste löytyy kotoutuminen.fi -verkkopalvelusta ja sitä päivitetään tarpeen mukaan. 

Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan Ukrainasta sotaa. Myös Suomeen saapuu Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä, jotka hakevat tilapäistä suojelua. Ukrainasta voi tulla Suomeen myös ilman viisumia ja oleskella maassa kolme kuukautta, jos tulijalla on biometrinen passi ja hän tulee Schengen-alueelta. 

Suomi on varautunut sekä suureen tulijoiden määrään että pitkään jatkuvaan maahan tuloon. Suomessa on päätetty, että kaikki Ukrainasta sotaa pakenevat voivat hakea oleskelulupaa tilapäisen suojelun perusteella. 

Tilapäistä suojelua saavat rinnastuvat oikeuksiltaan pääosin turvapaikanhakijoihin ja ovat oikeutettuja vastaanottopalveluihin. Heillä on kuitenkin heti luvan saatuaan oikeus tehdä vapaasti töitä ja opiskella Suomessa.

UKK-kooste kokoaa neuvot yhteen

TEM on julkaissut kotoutumistoimijoille suunnatun UKK-koosteen, jossa on tarkempaa tietoa muun muassa seuraavista asioista:

•    Ukrainaista saapuvien oleskeluluvan eri perusteista
•    varautumisesta Ukrainan tilanteeseen kunnissa
•    viisumivapaasti ilman oleskelulupaa Suomessa oleskelevien oikeuksista palveluihin
•    tilapäistä suojelua saavien oikeuksista ja palveluista 
•    työskentelystä, kausityöstä ja opiskelusta Suomessa.

UKK-kooste ja muuta Ukrainan tilanteeseen liittyvää tietoa löytyy kotoutuminen.fi:stä.  

Etenkin tilapäistä suojelua saavien tilanteeseen liittyy edelleen erilaisia lainsäädäntöön liittyviä avoimia kysymyksiä. Kysymyksiä ja vastauksia päivitetäänkin jatkuvasti, kun tulkinnat tarkentuvat. 

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Katja Vänskä-Rajala, p. +358 295 060 040
erityisasiantuntija Susanna Piepponen, p. +358 295 047 990

 
Sivun alkuun